Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

Benefietactie op de Grote Markt in Groningen

Na er al enige dagen mee bezig te zijn geweest, kwam een aantal Japanse vrouwen in de vroege ochtend van zaterdag 23 april in Groningen bijeen om de overheerlijke Japanse gerechten voor te bereiden die ze 's middags tijdens de benefietactie voor de aardbevingsslachtoffers in hun land aan de man hoopten te brengen.
In totaal had een tiental van de in het noorden wonende Japanse vrouwen hun medewerking aan de actie toegezegd en dit aantal werd op een zonovergoten Grote Markt nog verder aangevuld met een handvol vrijwilligers van het nationale Rode Kruis waarmee deze actie samen was georganiseerd. Eveneens had men voor deze dag kunnen rekenen op de medewerking van de Ambassade van Japan in Den Haag, de Rijksuniversiteit Groningen en Japanse bedrijven als Kisuma Euro BV uit Veendam, Kikkoman Foods Inc uit Sappemeer en multinational Mitsubishi dat momenteel in de Eemshaven werkt aan de bouw van de Nuon Magnum centrale.

De grote tent die deze dag in het hart van Groningen een plek had gekregen, kon worden gehuurd dankzij een donatie van Professor Serge Daan van de RUG en de daarin aanwezige drie tafels werden beschikbaar gesteld door het Provinciehuis, het Rode Kruis en door een van de leden van de organisatie zelf.
 

 

De Ambassade van Japan stelde als opluistering van deze dag een werkelijke schitterende kimono en een mooie Japanse pop beschikbaar en had ter informatie tevens voor een stapeltje brochures gezorgd.
Daarnaast kon de bezoeker dan ook nog eens genieten van verscheidene vormen uit de toch al zo rijke Japanse cultuur.
Door de aan de universiteit verbonden en als contactpersoon van de organisatie optredende professor Eriko Takano werden de welwillend door het Rode Kruis uit Japan beschikbaar gestelde foto's van de ramp samengesteld. Tevens had ze een plaats gegeven aan originele edities van kranten zoals die een dag na de aardbeving in Japan verschenen en door haar moeder aan haar toe werden gezonden.

Behalve dat er op de Grote Markt door de vrijwilligers geld werd ingezameld via de verkoop van t shirts met een opdruk van het logo van deze actie en de door de vrouwen met zoveel zorg samengestelde gerechten, had men voor dit doel ook nog eens in restaurants en winkels collectebussen geplaatst plus een speciaal rekeningnummer opengesteld voor hen die niet zelf naar Groningen konden komen.
Professor Eriko Takano zegt over dat laatste: 'Er komen ook nu nog steeds heel veel giften binnen, waaronder enige heel genereuze. Ze komen zowel vanuit de bevolking als ook van bedrijven.'
Wanneer we haar vragen of ze persoonlijk nog iets zou willen toevoegen aarzelt ze geen moment als ze het volgende laat weten.
 
'Hartelijk dank aan al die vele mensen die naar de benefietactie zijn gekomen om ons te ondersteunen en aan al diegenen die helaas niet konden komen, maar toch een bedrag hebben overgemaakt op ons rekeningnummer.
Maar ook zou ik een dankwoord uit willen spreken in de richting van alle mensen die ons op deze dag terzijde hebben gestaan. Zij die alles organiseerden, dan wel hun steentje bijdroegen door te helpen bij het bereiden van het eten, of door het transporteren van allerlei spullen naar de Grote Markt. Of zij die de bezoekers en ook onszelf hebben weten te vermaken met hun zang en degenen die spontaan ideeën aandroegen. Een speciaal woord van dank gaat uit naar Yuko Hakman, die voor de communicatie in het Japans heeft gezorgd en naar Sumiko Hartering die de leiding had over het bereiden van de sushi en wonton.

Gezamenlijk hebben we ons ingezet voor één doel, te weten voor de slachtoffers in Japan die echt onze hulp nodig hebben. Ik ben ervan overtuigd dat een ieder die in welke vorm dan ook aan deze actie heeft meegewerkt hun werkelijk het allerbeste toewenst en hoopt dat wij daarin een verschil hebben mogen maken.'

Ze besluit met een welgemeende aanmoediging in het Japans: 'Ganbare Nippon!' ( 'Kom op Japan!' )   

   

   

   Benefietactie Groningen - 23 april 2011  

   

   

   © 2011 Trankiel