Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

Hartverscheurende berichten uit het rampgebied

27 maart 2011

Vanuit het in de zeer zwaar getroffen prefectuur Miyagi gelegen Ishinomaki City komt het bericht dat van de 108 leerlingen tellende Okawa Basisschool zich zeventig procent onder de slachtoffers dan wel vermisten bevindt. Van de aan deze school verbonden 13 leerkrachten behoren tien collega's daartoe.
Vandaag, 27 maart, wordt bekendgemaakt dat in samenwerking met het nationale leger de politie van Miyagi zo spoedig mogelijk aan een zoekactie naar deze slachtoffers zal beginnen.

Okawa Basisschool is op slechts luttele kilometers van de monding van de rivier Kitakami gelegen en werd als het ware verzwolgen door de tsunami.
Deze strekte zich landinwaarts uit over een afstand van tien kilometer. In de lager gelegen delen van de school staat nog altijd water en dit is ook de reden dat er in het geheel nog geen sprake kan zijn van een zoekactie en herstelwerkzaamheden.

Zie ook onderstaande video ( in het Japans )
28 maart 2011

In het in dezelfde prefectuur gelegen Natori City zijn vanaf vandaag in totaal twaalf basis en middelbare scholen, die gelukkig niet zoveel schade hadden opgelopen door de tsunami, weer met de lessen begonnen. En ook onder hen vallen er slachtoffers te betreuren. Leerlingen en onderwijzers die het overleefden waren echter verheugd om elkaar weer te zien, waarbij de wetenschap dat zij het leven hadden mogen behouden de boventoon voerde. Toch heerste er droefheid alom.


© 2011 Trankiel