Trankiel  Groningen - Japan
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

'Gezicht op Groningen' - Rein Pol ©

'HET GRONINGER LANDSCHAP'

MUSEUM STAD APPINGEDAM


Vanaf 30 januari tot en met 25 april 2010 staat Museum Stad Appingedam in het teken van het zo typerende Groninger landschap dat reeds door alle tijden heen een zeer groot aantal schilders heeft weten te inspireren. In deze aansprekende expositie toont het intieme museum in de Wijkstraat onder meer werken van Henk Helmantel, Rein Pol, Jacqueline Kasemier, Harry Meerveld en bekende Ploeg-leden als Johan Dijkstra en Jan van der Zee. In totaal zijn er 35 werken te bewonderen, waarvan een aantal in bruikleen zijn gegeven door de provincie Groningen, Stichting Johan Dijkstra en de Jan Menze van Diepen Stichting.

Al met al is Museum Stad Appingedam er in geslaagd om een onverwachte combinatie, met vaak niet erg bekende schilderijen, te realiseren. Zo denk je bij Henk Helmantel niet direct aan het landschap, maar op deze expositie zijn er een vijftal landschappen van zijn hand te zien, waaronder twee uit de jaren zestig. Zo verrast Helmantel de bezoeker aan deze expositie zeker met zijn 'Gezicht op de kerk van Leermens'.
Van Johan Dijkstra is er eveneens niet eerder geëxposeerd werk te zien: Een landschap dat vrij geabstraheerd van karakter is en geen titel van de kunstenaar meekreeg. Wat bij dit werk opvalt is dat de kunstenaar er de achterzijde van een eerder door hem vervaardigd zelfportret voor gebruikte. De vraag komt op of dit misschien was vanwege het gebrek aan middelen om een nieuw schilderij te kunnen maken...
Een toch wel bekender geacht werk van Dijkstra is 'Gezicht op Aduard' dat tevens deel uitmaakt van de aansprekende expositie.
Harry Meerveld uit Warffum heeft zich gespecialiseerd in het onderwerp dat wel zeer past bij de nu heersende weersomstandigheden: Winterlandschappen. Het zijn doeken met sfeervolle luchten en opvallende fijne kleurnuances.
Warffum speelt eveneens een rol in het werk van Jacqueline Kasemier. Bij het betreden van de expositieruimte maakt men kennis met de door haar vereeuwigde vijvers rondom de Breedenborg in het nabijgelegen dorpje Breede.
Hoewel veel landschappen van Rein Pol op dit moment zijn te bewonderen op zijn grote overzichts-tentoonstelling in Museum De Buitenplaats te Eelde, hebben de samenstellers van deze expositie in Appingedam toch de hand weten te leggen op een drietal van zijn karakteristieke landschappen. Zo is er het meesterlijke werk 'Dijkcoupure bij Usquert' te bewonderen.
Men is er zeer wel in geslaagd om een mooie impressie van het door bekende Groninger kunstenaars geschilderde Groninger landschap neer te zetten. Zeer divers. Heel rijk aan kleurschakeringen waardoor alle facetten van het landschap plus al de verschillende seizoensinvloeden aan bod komen. Hierdoor werpt ieder schilderij afzonderlijk een ander licht op de immense schoonheid van het Groninger land.

'Het Groninger Landschap'
Museum Stad Appingedam
30-01 t/m 25-04-2010
 

© 2010 Trankiel