Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

MUSEUM STAD APPINGEDAM

'STIJL EN SMAAK ROND 1900'
Dit jaar stonden de Open Monumentendagen in het teken van de smaak van de 19de eeuw. Een thema waaraan het Museum Stad Appingedam een vervolg geeft met de expositie 'Stijl en Smaak rond 1900'.

Tot en met 2 januari 2011 kan men er genieten van een woon- en slaapkamer die geheel in de stijl van rond 1900 zijn ingericht. Rijkelijk gedecoreerde, maar o zo donkere vertrekken zijn het. Met daarin een goed gevulde linnenkast, en niet te vergeten een clivia op het plantentafeltje!
Het museum beschikt zelf over een vrij uitgebreide kledingcollectie uit die periode en heeft daaruit een aansprekende keuze gemaakt. Zo wordt de bezoeker vergast op mooie hoedjes, mantels en japonnen. Én op de sieraden die de dames van toen plachten te dragen.
In bruikleen toont het museum nog een aantal bijzondere stukken.Vertederend is het broderie jurkje dat de pas vijfjarige prinses Wilhelmina droeg. Uit de collectie van het Koninklijk Huisarchief - Paleis Het Loo komt een in 1900 door koningin Wilhelmina gedragen japon.
Een heel opmerkelijk stuk is ongetwijfeld de zwarte trouwjapon, dé modekleur vanaf 1885 en dus kon de bruid het ook nog wel eens best bij een andere gelegenheid dragen. De getoonde reisjapon is afkomstig uit de collectie van het Historisches Museum Aurich, de partnerstad van Appingedam.
Een ware lust voor het oog is eveneens het meubilair en serviesgoed dat beschikbaar werd gesteld door de Jan Menze van Diepen Stichting uit Slochteren.

Wanneer we deze uit de 19de eeuw afkomstige mode nu iets nader beschouwen, dan bekruipt ons een gevoel van ongeloof. Had de vrouw van toen een postuur dat was te vergelijken met de superslanke modellen van tegenwoordig? Hoe waren anders de bijzonder smal uitgevoerde jurken te dragen? Nu dat lukte ook alleen maar met behulp van het bijzonder strak aangesnoerd korset dat de vrouw onder haar jurk droeg. Het was tijdens de eeuwwisseling dat artsen en de emancipatiebeweging zich meer en meer gingen inzetten voor een grotere bewegingsvrijheid en dus tegen al te knellende kleding. Door deze in gang gezette verandering zag men al spoedig vrouwen verschijnen op de tennisbaan. Bestegen ze de fiets. Gaven ze zich over aan zaken als reizen en uitgaan. Een geheel nieuwe wereld had zich voor hen geopend.
Wie belangstellend is naar die oude wereld, nog zo vol van huiselijkheid, kan tot en met 2 januari 2011 z'n hart volledig ophalen bij de expositie 'Stijl en Smaak rond 1900'.

Openingstijden:
Dinsdag tot en met vrijdag 11.00 - 17.00. Zaterdag, zon- en feestdagen 13:00 - 17.00.

Zie ook: Museum Stad Appingedam


De foto's zijn beschikbaar gesteld door:
Ria Bouma - Reisjapon
Ada Bolhuis - Woonkamer






© 2010 Trankiel