Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

Groninger Museum koopt

papierkunstwerk van Sichterman

Het Groninger Museum heeft op de kunstbeurs Brussels Antique & Fine Arts Fair een papieren kunstwerk gekocht dat in 1746 gemaakt werd ter gelegenheid van het zilveren huwelijk van de Groninger koopman Jan Albert Sichterman (1692-1763) en zijn vrouw Sibilla Volkera Sadelijn (1699-1781).

Het kunstwerk is van geperst papier in een verfijnde voorstelling gemaakt. Door een hek, twee zuilen verbonden met een boog voorzien van vazen en familiewapens, is een VOC schip te zien. Boven het hek zweven twee engeltjes die het wapen van de beide echtelieden dragen. Het werk is gesigneerd door C. Koster 1746, maar wie Koster was is nog niet achterhaald. Het werk verbleef tweehonderd jaar in Schotland en is nu terug in Groningen.

In de loop van de jaren verwierf het Groninger Museum voorbeelden van het wapenporselein van Sichterman, de deur van zijn huis en een aantal portretten. Vorig jaar kon op een veiling van Christie's in Londen met hulp van de Vereniging van Vrienden van het Groninger Museum de zilveren troffel, die gemaakt werd als herinnering aan de eerste steenlegging van het huis van Sichterman, worden aangekocht. Met het nu verworven papieren kunstwerk en de troffel kan het museum een grotere diversiteit van Sichtermans collectie laten zien.

Het papieren kunstwerk ter ere van het zilveren huwelijk van J.A. Sichterman en S.V. Sadelijn door C. Koster,1746 (detail).© Groninger Museum aankoop met steun van de BankGiro Loterij en de stichting J.B. Scholtenfonds.
Het werk zal vanaf 10 december 2010 worden getoond in de collectiepresentatie.


© 2010 Trankiel