Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  


KWINTET SALLE GAVEAU UIT TOKIO

IMPONEERT IN GRAND THEATRE

Het aan de Grote Markt gelegen Grand Theatre, dat eind mei z'n dertigste verjaardag vierde, opende het nieuwe muziekseizoen met de band die ook wel wordt gezien als de 'All Starband van de Japanse Tango': Salle Gaveau. De band die wordt geleid door de fameuze gitarist Natsuki Kido was on tour in Europa en werd bereid gevonden om een uitstapje naar Groningen te maken.
Daarmee betekende het niet alleen een exclusief optreden in Nederland, maar voor de bandleden ook een allereerste kennismaking met de stad Groningen.


Naast Natsuki Kido bestaat het kwintet uit violist Naoki Kita, pianist Masaki Hayashi, accordeonist Yoshiaki Sato en contrabassist Keisuke Torigoe. Het startpunt van Salle Gaveau, genoemd naar de historische concertzaal in Parijs, is de muziek van de beroemde Argentijnse tanguero en componist Astor Piazzolla. Alom wordt hij gezien als grote vernieuwer van de tango, iets dat hem niet altijd in dank is afgenomen.
Als vernieuwend kan eveneens de door Salle Gaveau gebrachte tango – veelal eigen composities – worden gezien. De vijf uitmuntende musici hebben de tango doorspekt met invloeden uit rock, jazz, klassieke muziek en Franse chansons.
'This is tango punk rock', zei bandleider Natsuki Kido toen ze in het jaar 2007 hun Europees debuut maakten op het Franse Rock in Opposition Festival. Alhoewel deze beschrijving ten dele kan worden onderschreven, doet het hun eveneens wel degelijk tekort. Salle Gaveau is nog veel meer dan dat. Het bezit een zeer hoogstaande muzikaliteit, waardoor de vijf er mede in slagen om een levendig beeld te schilderen van uiteenlopende emoties.


Natsuki Kido is in de muziekscene een bekende verschijning. Zo kennen we hem als de oprichter en bandleider van de beroemde Japanse rock band Bondage Fruit en tevens van bands als Warehouse, Coil en ERA. In 1994 opende hij samen met de violist Yuji Katsui een eigen muziekbusiness en bracht een aantal albums uit. De violist Naoki Kita heeft een reputatie opgebouwd in het land van de tango, Argentinië. Hij studeerde er onder Fernando Suarez Paz, die zelf als violist in het kwintet van Astor Piazolla heeft gespeeld. Nadat Kita was teruggekeerd, vormde hij in Japan een eigen tango band: The Tangophobics. De accordeonist Yoshiaki Sato heeft zijn sporen reeds ruimschoots verdiend in de wereld van de jazz en wordt geroemd voor de unieke wijze waarop hij zijn instrument weet te bespelen. Sato studeerde aan de C.L.M. École de Jazz in Parijs en genoot onderricht van Daniel Mille.
Bassist Keisuke Torigoe is zeer bekend geworden door de legendarische jam band Phat waar hij tevens deel van uitmaakt, en maakte in 2001 een grote doorbraak bij Toshiba EMI Blue Note. Pianist Masaki Hayashi, die over een fantastische techniek beschikt, speelt ook nog eens in verscheidene jazz en jam bands: Utage, Kokopelli, Archaic, Cuatrocientos ... In mei 2008 werd zijn soloalbum 'Flight for the 21st' uitgebracht.

Wanneer ze in Groningen opkomen, is de ingetogenheid het eerste wat aan hun opvalt. Een houding die gedurende het gehele optreden is waar te nemen. Hier niet de gebruikelijke gebaartjes, geen flirten met het publiek, maar ogen die als het ware weemoedig staren naar iets dat voor ons in het verborgene ligt. Het is een houding die in schril contrast staat met de onstuimigheid waarmee er wordt gemusiceerd en waaraan de bewogenheid wel degelijk valt af te lezen. Passend bij de landsaard. Dat laatste menen we ook te kunnen herkennen in de uiterst gedisciplineerde wijze waarop de band de strakke unisono's uitvoert, zoals in de staccatodelen. Hiermee is echter niet gezegd dat het iets mist. In tegendeel. Maar overduidelijk geeft het kwintet voorrang aan de muziek zelf, willen ze alleen hun instrumenten laten spreken. En dat bewerkstelligen ze op een bij vlagen bijna onnavolgbare wijze. We genieten intens van schitterende solo's die ons meenemen naar de rust van de pampa en het brandend vuur in verliefde harten.
Alhoewel degelijk van aard, is de opbouw zeer zeker niet saai te noemen. Verder valt Salle Gaveau op door de afwisseling die het in thema en ritme heeft aangebracht, met als gevolg dat het van begin tot eind verrassend en boeiend blijft.
Op het doek dat wordt neergelegd met subliem stuwend pianospel, baspartijen die af en toe doen denken aan een avondje onvervalste jazz en uiterst verfijnd gitaarspel, schilderen accordeonist en violist in een aantal van de in Groningen gebrachte nummers wonderbaarlijk mooie solo's. Het is vooral Naoki Kita die het publiek tot extase weet te brengen wanneer hij en zijn instrument als het ware samensmelten tot één geheel. Het zijn ook de momenten waarop er in de houding iets verandert. Kita heeft dan iets weg van een pantomimespeler die met zijn gehele lichaam het verhaal van illustraties voorziet. Aan het schier ongelooflijke grenzen die gedeelten waarin sprake is van accelerando en de violist aan het eind van het nummer z'n instrument in pure razernij doet ontsteken.
En de rock? Die wordt duidelijk wanneer bandleider Natsuki Kido aan zijn gitaar de daarbij behorende sound ontlokt.

Ze krijgen het enthousiaste publiek op de banken. Toejuichingen en applaus zijn hun deel. Wanneer het laatste nummer is gespeeld, wordt er luidkeels geroepen om een toegift. Bijna verlegen onder al die complimenten spelen ze nog een keer, maar dan is het optreden toch echt voorbij. Klappen zij op hun beurt nog een keer voor het Gronings publiek dat Salle Gaveau zo goed ontvangen heeft. Hoezeer dit ook echt gemeend is, blijkt bij de uitgang waar het laatste album La Cumparsita grif van de hand gaat en binnen een mum van tijd is uitverkocht.

La Cumparsita, uitgebracht in 2010 bij Tower Records Japan Inc.
Naast Yoshiaki Sato's arrangement van deze door Gerardo Matos Rodriguez gecomponeerde wereldhit, bevat deze cd ook nog eens negen eigen composities. Japanse tango van de hand van Natsuki Kido, Keisuke Torigoe, Naoki Kita en Yoshiaki Sato.
Behalve dat het rijk getalenteerde musici zijn, munten ze ook nog eens uit als componist. Het is Salle Gaveau ten voeten uit
.

Wanneer wij Natsuki Kido later vragen hoe hun tournee in Europa is bevallen, antwoordt hij dat ze er een zeer positieve indruk aan hebben overgehouden. En het optreden in Grand Theatre?
Natsuki antwoordt dat hij was geraakt door het publiek. Door het enthousiasme, de grote geestdrift die men als luisteraar aan de dag legde. En tot slot zegt hij: 'Het was goed om er te zijn, om er te spelen.'
Hebben jullie ook nog iets meegekregen van de stad zelf ?
Natsuki: 'Groningen is een geweldige stad. Hoewel we er nu maar kort mochten verblijven, kom ik er heel graag nog eens naar terug.'

Salle Gaveau zal daar ongetwijfeld vele muziekliefhebbers een groot plezier mee doen!


Hun cd's zijn te bestellen via: Personal Distribution system© 2010 Trankiel