Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  


GRONINGS EN EEN JAPANSE SAUS

HOOGEZAND - SAPPEMEER

Op slechts een klein kwartiertje ten zuidoosten van de bruisende metropool Groningen, onlangs nog verkozen tot beste gemeente van Nederland, ligt het als zeer dynamisch omschreven Hoogezand-Sappemeer.
In de VVV gids 2008/2009 valt onder meer te lezen dat de gemeente aan fietser en wandelaar veel heeft te bieden en dat er, na een dag volop genieten, overnacht kan worden op mooie campings aan het water, bij de boer of in een trekkershut.
In het Centrum voor Sport en Vrije Tijd De Kalckwijk bevindt zich een overdekt zwembad met bui-tenbad. En voor de shoppers onder ons zijn er maar liefst drie winkelcentra, waaronder het overdekte De Hooge Meeren met een groot en geheel gratis parkeerterrein.
Liefhebbers van waterrecreatie kunnen in dit gebied eveneens hun hart ophalen, want het grootste natuurlijke meer in de provincie Groningen – het Zuidlaardermeer – ligt voor tweederde binnen Hoogezand-Sappemeer haar gemeentegrenzen. Aan de noordkant van het meer is een zandstrand ge-situeerd en kan men zich eveneens verpozen in het bosgebied Meerwijck, met wandel- en ruiterpaden, speel- en ligweiden. Tevens bevindt zich hier een goed geoutilleerde jachthaven.

Het Zuidlaardermeer is ontstaan in de ijstijd als een natuurlijke verbreding van de rivier de Hunze. In de twaalfde eeuw is men aan de oostkant ervan begonnen met het winnen van turf, waardoor er een belangrijke scheepvaartroute ontstond: van de rivier de Hunze, via het meer naar de stad Groningen.
Aan de noordoostkant, in het gebied Leinwijk, is door Stichting Het Groninger Landschap in 1999 een project gestart waarbij gekeken wordt naar het effect van wisselende waterstanden en stromingen op het terrein, de planten, de dieren en de waterkwaliteit. Met als resultaat een schitterend moerasgebied dat alleen nog maar steeds verder in schoonheid toeneemt.
Als hoofdsponsor heeft Kikkoman Corporation, leidend producent van sojasaus in de wereld én met een vestiging in Hoogezand-Sappemeer, hierin een grote rol gespeeld. Iets dat tot uitdrukking komt in de zich alhier bevindende molen Kikkoman. Deze kwam na volledig gerestaureerd te zijn vanuit de Boonspolder, bij Annen, naar Leinwijk. Hij is van het type Hercules Metallicus ( 1925) en de enige nog existerende windmotor in Nederland in deze uitvoering. Met zijn 27 bladen brengt hij een vijzel in beweging die water met vis en al uit het voedingskanaal naar het moeras transporteert.
Het Groninger Landschap: Het toerental van de vijzel en een zo groot mogelijke diameter beperken de beweging in het water en daarmee het risico van beschadiging van de vis.
Via een slingerende stroom gaat het water vanuit het voedingskanaal door het moeras terug in de richting van het Zuidlaardermeer. Zo ontstaat een stroming die vissen lokt om in het moeras te paaien. Via een natuurlijke vistrap kunnen ze het hoogteverschil tussen meer en moeras overbrug-gen.

Kikkoman Corporation was in januari 2001 het eerste Japans bedrijf dat zich aansloot bij het UN Global Compact. Vanaf dat moment heeft Kikkoman zich een uiterst loyaal medelid betoond en draagt het met gepaste trots de grondbeginselen van het platform in haar vaandel. Dit komt niet alleen tot uiting binnen het bedrijf zelf, als wel in de gemeenschap.
Zo voert CSO-Milfac, in het kader van de vaststelling van verontreinigingsheffing en de controle op gestelde lozingseisen, bij de vestiging te Hoogezand-Sappemeer enige keren per jaar gedurende zeven aaneengesloten etmalen afvalwateronderzoek uit.
En dat milieuzorg voor Kikkoman een integraal onderdeel van de bedrijfsfilosofie is, blijkt niet alleen uit de systematische aanpak van deze eigen afvalstroom, maar tevens uit het feit dat het hoofd-sponsor is van het bovengenoemd project Water over Wolfsbarge, opgezet ter verbetering van de waterkwaliteit van het Zuidlaardermeer.
Hoogezand-Sappemeer en Japan. Hoezeer er sprake is van een bijzonder goede relatie, wordt nog-maals geïllustreerd op vrijdag 27 maart 2009, tijdens het hartverwarmend concert dat in de majes-tueuze Koepelkerk wordt gegeven door het Kansai Clarinet Quartet uit Osaka en het Capriccio Clarinet Orchestra uit Hoogezand. Met onder de genodigden, waarvan een aantal afkomstig uit de kleine Japanse gemeenschap in de provincie Groningen, de heer Shigeomi Ushijima algemeen directeur van Kikkoman Foods Europe B.V.

Onderstaand een verslag van dit concert, zoals dit welwillend aan Trankiel is toegezonden door mevrouw Ineke Flik, bedrijvenfunctionaris van de gemeente Hoogezand-Sappemeer.MUZIKAAL OSAKA ONTMOET MUZIKAAL
HOOGEZAND-SAPPEMEER


DUBBELCONCERT CAPPRICCIO CLARINET ORCHESTRA
& KANSAI CLARINET QUARTET

Op vrijdagavond 27 maart 2009 gaf het Capriccio Clarinet Orchestra o.l.v. John de Beer samen met het Kansai Clarinet Quartet o.l.v. professor Hideaki Iwai uit Osaka, Japan een dubbelconcert in de fraai gerestaureerde Koepelkerk in Sappemeer. Het bijzondere concert werd geopend door wethouder Cor Drost van Cultuur die met een Japans gedicht, Haiku, over de klarinet zijn speech opende.

Het Kansai Clarinet Quartet speelde een zeer afwisselend programma met klassiek, jazz en Japanse liederen. De vier musici – met twee klarinetten, bassethoorn en basklarinet – speelden op een tech-nisch erg hoog niveau waardoor alle aandacht werd gericht op het samenspel en de muzikaliteit. In het Ave Maria van Schubert excelleerde het kwartet in een prachtige beheerste serene klank terwijl in de Three Latin Dances van de Belgische componist Patrick Hiketick de complexe ritmes met passie en opzwepend werden gespeeld. Japanse songs met mysterieuze titels als Toryanse, Chatsumi, Oboro-zukiyo en Sakura-Sakura vormden een prachtig rustpunt in het optreden.

Na de pauze opende wethouder van Economische Zaken Frans Luyckx het tweede gedeelte van het concert. Hij sprak over de viering van de 400-jarige handelsbetrekkingen tussen Japan en Nederland en memoreerde speciaal de goede zakelijke banden tussen het Japanse bedrijfsleven en de gemeente Hoogezand-Sappemeer alsook de provincie Groningen.

Het Capriccio Clarinet Orchestra vervolgde het muzikale gedeelte met het spelen van De Moldau van Bedrich Smetana. Het verhaal van de rivier de Moldau, van het prille begin tot de aankomst als brede rivier in de stad Praag, werd muzikaal met veel verve gespeeld. Tijdens het luisteren kon het publiek kijken naar beelden van de bron, de jacht, de boerenbruiloft, de St. Johannes stroomversnelling en de burcht Vyserad in Praag. Na de Finale uit de Negende Symfonie van Dvorcak soleerde klarinettist John de Beer - opkomend vanuit de kerk - in Rondo in Klezmer Style van de Hongaarse klarinettist en componist Jozsef Balogh.

Het concert werd afgesloten door de jonge Japanse klarinettiste Kazumi Itani, begeleidt door Capriccio én het Kansai Clarinet Quartet, als soliste in een ongehoord virtuoos gespeelde uitvoering van Guis-ganderie van de Franse componist Paul Jean-Jean. Terecht beloond met een lange en staande ovatie van het enthousiaste publiek.

Na afloop van het concert werd er een receptie aangeboden aan het Kansai Clarinet Quartet en de speciale genodigden. Onder de gasten bevonden zich onder andere vertegenwoordigers van het Japan Centrum van de Rijksuniversiteit en de Groningse vestiging van de Osaka Universiteit, de directie van Kikkoman Europe BV uit Sappemeer, culturele instellingen en kunstenaars. Bij elkaar een in-spirerende kruisbestuiving van contacten tussen bedrijfsleven, cultuur en educatie.
De leden van het kwartet ontvingen het fraai uitgegeven boekwerkje Schoelen in de Stilte, de Grunneger haiku's van Gerrit Wassing, met Japanse vertaling van Ryoko Nakazawa.
En burgemeester Yvonne van Mastrigt overhandigde namens de gemeente Hoogezand-Sappemeer een bronzen kunstwerk, uitbeeldend het silhouet van de gemeente, als tastbare herinnering aan deze unieke muzikale ontmoeting. Zij benadrukte het belang van dit soort culturele activiteiten waardoor mensen uit verschillende landen elkaar beter leren kennen en zo op creatieve wijze ook een stevige basis leggen voor samenwerking op andere fronten.

Zo waren de Japanse gasten eerder die dag al ontvangen op het Aletta Jacobs College door directeur Marcel Klaverkamp en bijgepraat over ons onderwijssysteem door twee leerlingen. Directeur Leo Hegge van het Kielzog verzorgde 's middags een rondleiding in het theater en het kunstencentrum waar ze verschillende lessen en cursussen bezochten.

Dirigent John de Beer van Capriccio hoopt op een langdurige culturele relatie met de Kansai Clarinet Society in Osaka waarvan professor Hideaki Iwai voorzitter van is. Er zijn bij dit bezoek meerdere aanknopingspunten gebleken en het Capriccio Clarinet Orchestra is uitgenodigd om een tegenbezoek te brengen aan Japan. Achter de schermen wordt al weer hard gewerkt aan de vervolgcontacten.

We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen via deze site. (JB/IF 9-4-09)

Foto: Dennis F. Beek ©'DE KLARINET IS MIJN LEVEN'

Nadat het Kansai Clarinet Quartet inmiddels was teruggekeerd in Osaka, werd Trankiel in de gelegenheid gesteld om enige vragen te stellen aan Professor Hideaki Iwai.

Hoe heeft u het verblijf en het gegeven concert in de Koepelkerk te Sappemeer ervaren?
Wij waren heel gelukkig dat we een concert mochten geven op een mooie locatie als deze kerk.
Daarnaast moet ik zeggen dat we bijzonder goed zijn ontvangen door de eigenaar van B&B Aunty, waar we verbleven. Iets dat er mede toe heeft bijgedragen dat we het geheel als een zeer aangename ervaring hebben beleefd.


Vervolgens vond er nog een concert in Eelde plaats, in het Museum Vosbergen ...
Ja, ook dat was aangenaam. Er kwamen veel mensen naar dit instrumenten museum om naar onze muziek te luisteren. We kregen van hen zelfs een staande ovatie en voelden ons erg geroerd.

Was dit voor het Kansai Clarinet Quartet het eerste optreden in Nederland?
Ja, het was het eerste optreden in Nederland. In België daarentegen hebben we al vele concerten mogen geven.

Hoe kwam de samenwerking met Capriccio tot stand en zit er op termijn een verdere samenwerking in, denkt u? Samen op tournee in Japan misschien ...
Ik heb reeds 15 jaar een vriend in België, Bob van de Velde. Eveneens klarinettist en algemeen directeur van muziekuitgeverij Metropolis. De concerten in België, waar ik eerder van sprak, worden ook altijd door hem georganiseerd en hij was het ook die ons aan Capriccio voorstelde.
Wat het tweede deel van de vraag betreft, kan ik zeggen dat wij graag vanaf nu op velerlei wijze tot uitwisseling zouden willen komen.


Wat ons, na u te hebben zien optreden, hogelijk interesseert is wat de klarinet eigenlijk aan betekenis voor u heeft en wanneer u er voor het eerst mee in aanraking kwam.
De klarinet? Dat is mijn leven! Toen ik 13 jaar was kwam ik er voor het eerst mee in aanraking. Vanaf de lagere school, via de middelbare school ging het naar Osaka Kyoiku University. Met de klarinet onafscheidelijk aan mijn zijde. Mijn tweede ik, in feite. Na de studie aan de universiteit te hebben afgemaakt ging ik naar België, naar de Royal Flemish Academy of Music in Antwerpen, waar ik mij onder professor Walter Boeykens nog verder als klarinettist kon ontwikkelen.

Welke muziekstijlen spreken u het meest aan? Klassiek, modern ...
Klassiek heeft niet alleen maar mijn voorkeur en ik hou evenveel van jazz, pop ... Als het maar muziek is.

De klarinet vertolkt een belangrijke rol in Klezmer. Een grootheid als Giora Feidman oogstte er veel succes mee in dit genre. Spreekt het u eveneens aan?
Ik hou heel erg van zijn muziek en heb ook veel van de cd's. Ik zou er heel wat voor over hebben gehad om hem ooit eens een keer live te zien spelen, maar helaas heb ik die kans niet gekregen.

Zou u zelf nog graag iets willen toevoegen, professor Iwai?
Indien mij de gelegenheid wordt gegeven, dan zou ik nog het volgende wensen op te merken.
De Kansai Clarinet Society ontstond vanuit de wens dat ik voor studenten de juiste mogelijkheden zou willen scheppen om te spelen en spelen.
Nu hebben we ons Clarinet Choir met een bezetting van 40 tot 50 musici, het Kansai Clarinet En-semble, het Octet en het Kwartet ... Een schaalvergroting die ons in staat stelt om op verschillende plaatsen te kunnen spelen. Daarbij geven de buitenlandse concerten altijd iets extra, nieuwe in-drukken, zaken die je raken.
De muziek laat me mezelf één met de wereld voelen. Meer dan in woorden is te zeggen.


Voor meer foto's van het
concert in de Koepelkerk
als wel van Hoogezand-
Sappemeer,
klik hier


© 2009 Trankiel