Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

                                                                                         © Kim Badawi

DUBBELTENTOONSTELLING POPFOTOGRAFIE

Noorderlicht Fotogalerie sluit aan bij muziekfestival

Afgelopen maand bracht Trankiel onder de kop 'Groningen pophoofdstad van Nederland' het nieuws over de expositie 'Popview Outdoor' en maakte daarbij eveneens melding van de daarop aansluitende tentoonstelling in Noorderlicht Fotogalerie aan het Akerkhof in de stad.

Tijdens het muziekfestival EuroSonic Noorderslag werden in de galerie twee tentoonstellingen over popfotografie geopend.
Popview 2010 toont het werk van de tien genomineerden voor de Lex van Rossen Award 2009 en in de solotentoonstelling Populair Werk zoekt Dennis Duijnhouwer de grenzen op van de popfotografie. In samenwerking met de Academie voor Popcultuur verzorgden 's avonds achtereenvolgens Rosy Lee en Spotrockers in Noorderlicht Fotogalerie een optreden dat door de aanwezige popliefhebbers zeer werd gewaardeerd..

Popview 2010

In het bijzijn van enige van de tien genomineerden voor de Lex van Rossen Award 2009, opende de fotografe Annie Hoogendoorn op donderdag14 januari de derde editie van foto-expositie Popview 2010 in Noorderlicht Fotogalerie.
Popview is het Europese platform voor popfotografie en geeft Europese muziekfotografen tot 35 jaar de kans om zich buiten de normale context van muziek- en nieuwsbladen, internet en artwork te profileren voor een internationaal publiek.
Door de curatoren van Popview wordt in samenwerking met Noorderlicht fotografen een selectie gemaakt van tien jonge, talentvolle muziekfotografen. Eén van hen wint tijdens het festival EuroSonic Noorderslag de Lex van Rossen Award, een stimuleringsprijs voor de meest veelbelovende Europese popfotograaf en vernoemd naar de in 2007 op 57-jarige leeftijd overleden fotograaf die drie jaar eerder de Pop Pers Prijs kreeg.
Na Annie Hoogendoorn in 2008 en de Belgische popfotograaf Tom Verbruggen in 2009, werd Graham Smith dit jaar uitgeroepen tot winnaar van de prijs die naast een bedrag van € 2500 verder nog bestaat uit een publicatie in het GUP magazine en OOR.
Andere genomineerden waren dit jaar:
Ami Barwell, Janos Kummer, Jens van der Velde, Joachim Zimmermann, Kim Badawi, Laurence Tarquin von Thomas, Nick Helderman, Titia Hahne en Vrederick.

Dennis Duijnhouwer

In de solotentoonstelling Populair Werk struint Duijnhouwer rond in alle mogelijke uithoeken van de populaire muziekcultuur. Met een selectie werk, gemaakt van 2005 tot heden vraagt de fotograaf zich af wat popfotografie nu eigenlijk is, en waar de grens ligt.
Duijnhouwer: "Als ik een foto maak van een DJ die staat te draaien of een zwetende jongen op een podium met een gitaar is dat vast en zeker popfotografie, maar wat als ik twee meisjes uit het publiek in de rookruimte fotografeer? Mijn beste vriendin die toevallig in een bandje speelt? Of de toiletpot in een nachtclub?"

                                                                                         © Dennis Duijnhouwer

Popview 2010 en Dennis Duijnhouwer - Populair Werk
Noorderlicht Fotogalerie: 14-01 t/m 1-03-10


Zie ook: Noorderlicht Fotogalerie
© 2010 Trankiel