Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  


NOORDERLICHT FOTOGALERIE BRENGT MET

SUMMER OF LOVE

EEN BEELD VAN VRIJHEID EN ILLUSIES


Niemand keek op van meiden die naakt op straat liepen of poseerden

Yevgeny Kondakov over de Russische seksuele revolutie

Noorderlicht Fotogalerie in Groningen brengt met haar zomerexpositie Summer of Love werken van vier internationaal hoog aangeschreven fotografen, die daarmee een beeld schetsen van hoe vrijheid en illusie in elkaar vervlochten kan zijn.
Een bezoeker vraagt zich in het gastenboek af wat het verschil met porno is. Een ander schrijft: Sex... Sex... Sex... Echter, hiermee wordt de expositie zeker geen recht gedaan. Jawel, de beelden zijn soms rauw van aard en daardoor schokerend. Vaak weinig tot niets verhullend. Eveneens in veelheid aan-wezig opnames van mannen en vrouwen die grenzen uit het oog schijnen te hebben verloren en zich storten in een op het hedonisme gerichte wereld.
Tegelijkertijd verhaalt het getoonde van de kille maatschappij waarin de mens op zoek is naar nog een beetje aan warmte, genegenheid, liefde en intimiteit. Een wetenschap die niet slechts vragen oproept, uitnodigt tot discussie, maar tevens gezien kan worden als een ware eye-opener . Wat kan mede een al dan niet direct gevolg zijn wanneer er regels worden losgelaten, het materialisme wordt omarmd en de massaconsumptie hoogtij viert?


In Dagblad van het Noorden verscheen over de expositie een groot artikel dat journalist Illand Pieters-ma als kop heeft meegegeven: 'Er was totaal geen schaamte.' Hierin komt een van de exposanten, de Rus Yevgeni Kondakov, uitgebreid aan het woord over de vrijheid en decadentie ten tijde van de af-takeling van de Sovjet-Unie.
Over de in de jaren negentig in zijn land plaatsgevonden seksuele revolutie zegt hij: Je hoefde niet te zoeken naar seks. Je ging de straat op en vond het.
Het wordt rijk geïllustreerd met voorbeelden. De waarheid of schetst de fotograaf hier misschien toch, zij het onbedoeld, een overtrokken beeld van de veranderingen die in de voormalige wereldmacht plaats-vonden?
Aannemelijk is wel dat er ten tijde van het communisme strenge en puriteinse regels golden ten aan-zien van seks. Een gegeven dat we ook kennen vanuit het calvinistische Nederland van voor de zestiger jaren, of vanuit het altijd nog wel puriteins aandoend Amerika waar de heel even ontblote borst van Janet Jackson nation wide een enorme opschudding veroorzaakte.
Maar sloeg de Russische houding ten aanzien van erotiek zozeer om dat inderdaad vrouwen plots naakt op straat mannenbladen liepen uit te delen? Geen vrouw, nee zelfs niet een ster als Elena Korenova, het meer een probleem vond om naakt te poseren?
Was, is er nog steeds, sprake van Caligulaanse toestanden in moedertje Rusland?
Opvallend tussen de van Yevgeni Kondakov geëxposeerde foto's is die van Boris Jeltsin met twee dames in de sauna. Een look-a-like, laat hij weten. Er aan toevoegend dat dit soort grapjes over de president toen nog mogelijk waren. Nu niet meer!

  © Yevgeny Kondakov

  Freelance fotojournalist. Zijn werk stond
  in Stern, The New York Times, Time en
  Paris Match.

  Hij is co-auteur van het foto-onderzoek
  'How do Russians Love?'

  In 2008 verscheen zijn fotoboek 'Russian
  Sexual Revolution'
.

Naast Russian Sexual Revolution van Yevgeny Kondakov ( 1961 ) zijn op de expositie in Noorderlicht Fotogalerie, samengesteld door curator Wim Melis, eveneens werken van de volgende drie fotografen te zien:

De Amerikaanse Amy Touchette (1970) documenteerde in The World Famous *BOB* het leven van een 'burlesque dancer'. Opgegroeid in Californië, leidde *BOB* ’s excentriciteit als adolescente uiteindelijk tot vervreemding van haar omgeving en zelfdestructie. Om te ontwaken uit deze nachtmerrie zag zij New York als enige uitweg en kans om haar fantasie uit te leven: een ster te zijn.

© Amy Touchette

Is freelance fotografe en docent assistent bij de International Center
of Photography in New York.

In Human Negotiations geeft de uit Duitsland afkomstige Katharina Hesse ( 1961 ) een ander beeld van de prostitutie-industrie in Bangkok, Thailand. Zij volgde een aantal vrouwen en interviewde hen uit-voerig over hun levens en hun achtergrond, hun keuzes en motieven. Het bleek maar zeer de vraag of ons westerse beeld – vrouwen als machteloze slachtoffers van de oosterse seksindustrie – wel stand kan houden. Hesse heeft het aangedurfd om tegenover het stereotype van seksuele slavernij een intiem en op zijn minst ambigu beeld neer te zetten van gewone vrouwen, die met de verkoop van dromen een beter leven voor henzelf en hun kinderen mogelijk maken.

© Katharina Hesse

Studeerde Chinese Taal en Cultuur in
Parijs en deed journalistiek werk voor
de Duitse televisiezender ZFD en voor
Newsweek. Ze is autodidact in de foto-
grafie.
Haar werk verscheen onder andere in:
Courier International, Die Zeit, Stern,
Der Spiegel, Marie-Claire, Newsweek,
Vanity Fair en Neon.

Tenslotte de man naar wie de belangstelling van Trankiel in het bijzonder uitgaat, de in Tokio woon-achtig en werkende Fransman Emmanuel Guillaud ( 1970 ).
Hij doolde in de nachtelijke uren door de Japanse hoofdstad. Until the sun rises – voor het eerst getoond bij Noorderlicht – is zijn nieuwe installatie over eenzaamheid, over mannen die dwalen over parkeer-plaatsen en schoolterreinen: publieke plekken die bij nacht veranderen in een tijdelijk getto. Ze hopen op toevallige ontmoetingen, zijn 'op zoek naar een kick zonder verplichtingen', of toch naar intimiteit ... Als de zon opkomt vertrekken ze weer, het liefst vergetend wat zich heeft afgespeeld.

© Emmanuel Guillaud

Hij ontving als eerste westerse fotograaf
de Tokyo Wonderwell Award ( Stad Tokio,
Museum of Contemporary Art of Tokyo en
Metropolitan Museum of Photography ).

Voor meer over de tentoonstelling en
voor algemene info over Noorderlicht
Fotogalerie,
klik hier
Summer of Love loopt tot en met
23 augustus 2009

NOORDERLICHT INTERNATIONALE FOTOMANIFESTATIE 2009
HUMAN CONDITIONS
6 SEPT T/M 4 OKT, GRONINGEN

Human Conditions met:

Stuart Franklin – Point of No Return; Lauren Heinz – Closing In; Simon Njami – Ordinary Pain; Marc Prüst – Lost; Bas Vroege – Multivocal Histories; Wim Melis – War Machines


© 2009 Trankiel