Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

Foto: Beschikbaar gesteld door het Holland Museum ©


BANK GRONINGS CONGRESLID VS KRIJGT PLEK IN MUSEUM

Washington Het in Groningen geboren Amerikaanse Congreslid Pete Hoekstra bespaarde tijdens zijn carrière veel geld voor een hotel door steeds op de bank in zijn kantoor te slapen. Nu verhuist zijn bank naar het Holland Museum in de Amerikaanse staat Michigan.
"De bank is het perfecte symbool van Nederlandse zuinigheid", stelt museumdirecteur Thea Grigsby. Omdat de bank officieel eigendom was van de federale overheid en nog steeds bruikbaar was, moet het museum 1600 dollar ( ruim 1000 euro ) betalen voor het meubelstuk.

De 57-jarige Hoekstra werd op 30 oktober 1953 in Groningen geboren en vertrok als kind naar Amerika. Hij was achttien jaar lang lid van het Huis van Afgevaardigden. De Republikein Hoekstra gebruikte de zwarte leren bank de afgelopen acht jaar als bed. In de daaraan voorafgaande tien jaar sliep hij op een kleiner exemplaar. Het is niet ongebruikelijk voor Congresleden in hun kantoor te slapen.
Naar verluidt doen enkele tientallen dat om vervolgens 's ochtends te douchen in de sportschool van het Capitool.

"Ik word er blij van als ik denk aan alle huur die ik bespaard heb tijdens mijn tijd in het Congres", zei Hoekstra. "Maar ik zal niet ontkennen dat het prettig zal zijn om een bed te hebben."
Hoekstra schopte het in zijn achttienjarige carrière op Capitol Hill tot voorzitter van de commissie voor de inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden. Op het moment dat hij met pensioen ging, was hij de hooggeplaatste Republikein. Het afgelopen jaar deed hij een poging om gouverneur van Michigan te worden. Pete Hoekstra pleitte voor een kleinere overheid en minder overheidsuitgaven, maar verloor van Rick Snyder.


De bank gaat naar het in de plaats Holland gelegen Holland Museum bij Lake Michigan. De stad Holland draagt de bijnaam Tulip City en werd in 1847 door Nederlandse immigranten gesticht.
       
 ( ANP )


Congresman
Pete Hoekstra

Congr
.Pictorial DirectoryPete Hoekstra op zijn sofa. Zoals verschenen in Detroit News ©
Foto beschikbaar gesteld door het Holland Museum


Zie ook: Holland Museum Michigan

© 2011 Trankiel