Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

Samen met hun Japanse vrienden uit Fukuoka brachten Aly en Wim van IJzeren op 10 en 11 oktober 2010 een bezoek aan Shunan City. Mamoru Sasamura liet Trankiel het onderstaand verslag van deze twee enerverende dagen toekomen en completeerde dit met foto’s die hijzelf van deze ontmoeting heeft kunnen maken.EEN PLEZIERIG BEZOEK UIT APPINGEDAM


Om kwart voor negen in de zondagochtend arriveert het gezelschap dat bestaat uit de in het Gronings stadje Appingedam woonachtige Aly en Wim van IJzeren en hun Japanse vrienden Yoshie en Tsutae Kojima, per shinkansen op het station van Tokuyama. De ontmoeting verloopt allerhartelijkst, waarbij ze aangeven uitgekeken te hebben naar hun tweedaags verblijf in Shunan City. Na hun bagage bij het hotel te hebben afgezet, maken we gezamenlijk een rondrit door de stad en haar omgeving.

Ongeveer halverwege de berg stoppen we om te kunnen genieten van het uitzicht dat je vanaf dit punt hebt op onze stad. Duidelijk zien we beneden ons de haven en de aanpalende zee liggen. Daarna rijden we door naar nog een ander vergezicht op de stad. Vanaf die bewuste plek krijg je namelijk een prachtig beeld van onze molen Yume in het bij velen populaire Eigenzan Park. De molen bevindt zich niet op de begane grond, zoals dit in Delfzijl wel het geval is, maar op de top van een heuvel. Hierdoor kan er ook nog eens vanaf die plaats genoten worden van het panorama.

Na de rondrit, die een anderhalf uur in beslag neemt, begeven we ons naar het repetitielokaal van het Shunan Children's Choir, waar de leden druk aan het repeteren zijn voor hun optreden op 27 december aanstaande en dat samenvalt met de viering van het dertigjarig jubileum van het koor.
Met dit bezoek krijgt deze zondag voor hen echter iets speciaals. Hun gasten zijn namelijk afkomstig uit het pittoreske stadje waaraan het koor in 2009 een bezoek bracht gedurende het verblijf en optreden in het naburige Delfzijl. En dus voelen de leden zich op de een of andere wijze verbonden met het echtpaar dat binnenkomt. En als ze iets later horen dat het bruggetje waarop ze zich bij dat bezoek hebben laten fotograferen niet zover van het huis van Wim en Aly is gelegen, komen er dierbare herinneringen aan die dag boven drijven. Zelf worden onze gasten aangenaam verrast door het welkomstwoord zoals dat in kleurige letters door de kinderen op het hier aanwezige schoolbord is gezet.
Na het kennismaken treedt het Shunan Children's Choir op voor hun gasten uit het verre Appingedam. Een optreden dat nog eens extra wordt gewaardeerd vanwege het feit dat zij geen gelegenheid hadden gehad om destijds het optreden van het koor in Delfzijl bij te wonen.


Aly en Wim, geflankeerd door Yumiko en Masaki Ishikawa

Tegen de klok van een uur gaan we in Tokuyama Harbour aan boord van een ferry om de oversteek te maken naar Otsushima. Dit voor de kust gelegen eiland is bekend vanwege de basis van waaruit tegen het eind de Tweede Wereldoorlog kaiten werden gelanceerd. Het bevindt zich op circa dertig minuten varen vanaf de haven. De stad heeft dan wel geen beschikking over een cruiseschip, maar ook vanaf de ferry kunnen we Shunan City heel mooi zien liggen. En zelfs kun je in de verte de molen heel duidelijk ontwaren. Aly-san en haar echtgenoot Wim-san genieten er dan ook zichtbaar van. De zee is vandaag werkelijk op haar mooist en we hebben het geluk dat we een uit het water opspringende sumenari, een klein soort dolfijn, van dichtbij kunnen waarnemen.
Op het eiland zijn veel kinderen aan het vissen en zij dagen ons uit om met hen mee te doen. Er worden veel aji – horsmakreel – gevangen.
Na dit sportief gebeuren tonen we onze gasten de basis van de kaiten, menselijke torpedo's, waar tevens een voor Shunan City belangrijk monument is te zien.


Aan boord van de ferry

Vissen op Otsushima

Teruggekeerd in Shunan dineren we om vijf uur in het gezelschap van vertegenwoordigers uit de wereld van de Japanse dans. Zo zijn de docent en haar leerlingen, waaronder de destijds in Delfzijl optredende Kazusa Miura, hierbij ook aanwezig. Hoewel er eerst nog wel sprake is van een zekere nervositeit verandert dit alras in een harmonieus samenzijn en we genieten dan ook van zowel het eten alsmede van elkaars gezelschap. Zelf ben ik van mening dat dit vooral aan de kinderen is te danken, want als zo vaak tevoren zorgen zij ook nu weer voor een ongedwongen sfeer.
Vanuit dit restaurant heb je ook een schitterend uitzicht op de stad bij avond en zie je in de verte het in licht badend industrieterrein liggen.
Wanneer we tegen acht uur voldaan huiswaarts keren, wacht ons nog iets dat de moeite meer dan waard is: de geïllumineerde molen Yume!


De danseresjes Mai, Kazusa en Mariko poseren met hun Nederlandse gasten in het restaurant


Met het gezelschap aan tafel

11 oktober is een nationale feestdag in Japan: Dag van Gezondheid en Sport.

Vroeg in de ochtend, de klok wijst half acht, haal ik onze gasten op uit het hotel waar ze verblijven. Het gaat onmiddellijk naar de woning van de docent Japanse dans, waar drie meisjes naartoe zijn gekomen om zich te verkleden. Het dagelijks kloffie wordt er verwisseld voor de kimono waarin zij op het vandaag plaatsvindend Windmill Festival een dansoptreden zullen verzorgen. Dit aankleden van de kimono en de bijbehorende make-up behoren tot de Japanse traditie en derhalve wil ik het graag aan Aly en Wim laten zien. Zo te zien zijn ze onder de indruk van dit elegante kledingstuk met zijn lange mouwen.


Wanneer de Fukugawa Elementary School Marching Band zich om kwart voor negen gaat opstellen bij de ingang naar het Eigenzan Park is daarmee het Windmill Festival van start gegaan. Echter voordat de band begint aan de traditionele parade, speelt het 't Grunnens Laid voor de gasten uit Appingedam. Die worden er zichtbaar door geroerd. Met de band aan kop van de stoet begint dan de parade. Een zeer feestelijke rondgang waarbij de jeugdige musici nog enige keren het Gronings volkslied laten horen en er aan het publiek Hollandse tulpen worden uitgedeeld.
Vervolgens worden Aly en Wim van IJzeren officieel welkom geheten door onze burgemeester, de heer Yukio Shimazu en is er de tijd om aansluitend nog enige woorden te wisselen. Er is nogal belangstelling van mediazijde en er worden een aantal interviews gegeven. 's Avonds zal ook de televisie aandacht aan dit bezoek uit Appingedam schenken.


Het kennismaken met Shunan City haar burgemeester, de heer Yukio Shimazu

In het programma, begonnen met de openingsceremonie en een optreden van de marsband op het plein in Eigenzan Park, heeft men voor onze gasten uit Nederland het onderdeel 'Children's Japanese Dance' opgenomen. Dit om hen met deze elegante dans een stukje ware Japanse cultuur te tonen. Gezien hun reactie wordt dit gebaar door hen hogelijk op prijs gesteld.
Dan is het tijd om aan de klim naar de molen te beginnen. Een behoorlijk stevige wandeling en het kost ons dan ook een tien minuten om het te volbrengen. Bij de molen overhandigen Aly en Wim vervolgens aan de molenaars van Yume het door hen meegebrachte informatiemateriaal over de Aeolus in het dorp Farmsum, waarvan de molen van Shunan City een replica is. Een gebaar dat zeer wordt geappreciëerd. De molenaars op hun beurt overhandigen de gasten uit Appingedam een stukje traditioneel speelgoed, bekers met de afbeelding van de molen et cetera. Na deze plichtplegingen wordt de molen bezichtigd en krijgt de ingerichte expositie met Nederlandse volkskunst, klederdracht en landbouwwerktuigen volop de aandacht.
Eenmaal weer buiten genieten we van het uitzicht dat je van hieruit op de stad hebt.


Ontmoeting met de molenaars


Om een uur is er nog een voorstelling van het kinderkoor. Opgevoerd wordt een gedeelte uit de musical 'Het meisje met de zwavelstokjes' dat op 27 december zal worden gebracht in het grootste theater van de stad, Bunka-kaikan geheten. Gekleed in hun originele musicalkostuums maken de kinderen er een tot de verbeelding sprekende voorstelling van.


Heel mooi was het onderdeel met de veelkleurige linten ....

Als het voltallig koor bij de uitgang van het park afscheid neemt van hun gasten uit Appingedam en Fukuoka , realiseer ik me dat de tijd werkelijk is voorbijgevlogen.
Een uur later sta ik, begeleid door Kazusa Miura, op het station van Tokuyama in Shunan City en nemen we afscheid van Aly en Wim, Yoshie en Tsutae. Wat blijft is de hoop dat we hen nog eens zullen mogen ontmoeten. Ofwel in Appingedam of in Delfzijl. Plaatsen waar we heel graag nog eens naar terug zouden willen keren. Want is het niet geweldig dat je op deze wijze samen mag zijn met burgers uit een ander land?
Voor nu wensen we Aly en Wim, samen met hun vrienden, nog een heel mooie tijd toe in Japan.

Rest mij nog te zeggen dat de begeleiding van onze gasten in hoofdzaak bestond uit Kazusa Miura, de mensen uit de wereld van de Japanse dans en mijzelf.
Via de website van International Exhange Room, een afdeling van de Gemeente Shunan City, is er ook ruim aandacht besteed aan dit bezoek.

Mamoru Sasamura


Televisie en krant besteden aandacht aan de bezoekers uit Appingedam.


Links: Het artikel zoals dit verscheen in Nikkan Shin-Shunan.Voor extra fotopagina: klik hier

Zie ook: Yoshie en Aly© 2011 Trankiel