Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

TEIJIN ARAMID INVESTEERT MILJOENEN

Bedrijf laat gevolgen economische crisis achter zich

Werden er vorig jaar tengevolge van de barre economische tijden een groot aantal spinlijnen stilgezet, kan men bij Teijin Aramid nu al spreken van een weer stijgende lijn. De vraag naar Twaron en Technora herstelde zich veel sneller dan voorheen gedacht en halverwege dit jaar konden spinlijnen opnieuw in bedrijf worden gesteld. Vooral de laatste in de lijn, die tot slot in september werd opgestart, zal de mensen een extra goed gevoel hebben gegeven. Pas kort voordat de wereld werd geconfronteerd met de ernstigste economische crisis sinds jaren, werd deze lijn namelijk in gebruik genomen als onderdeel van de door Teijin gedane investeringen.
In totaal werd er over het afgelopen decennia ruim een miljard euro geïnvesteerd in de productielocaties in Delfzijl en Emmen, waarmee Teijin behoort tot een selecte groep van investeerders in de Nederlandse economie.

Teijin Aramid, een dochteronderneming van de Teijin Groep met het hoofdkantoor in Osaka, is wereldleider in aramide.

Het hoofdkantoor in Osaka
Hieruit wordt Twaron, vervaardigd. Andere aramideproducten van de Aramid Fibers Business Group van Teijin zijn: Technora, Teijinconex en Sulfron. Deze vier producten worden ingezet in een grote verscheidenheid aan toepassingen, aangezien ze over specifieke eigenschappen beschikken. Geroemd worden de sterkte, duurzaamheid, veiligheid, warmtebestendigheid en een laag gewicht. Al deze vier zeer hoogwaardige aramidevezels worden geproduceerd in Nederland en Japan.

Met de aankondiging dat het nu eveneens highperformance polyethyeleen zal gaan produceren, zet Teijin een volgende belangrijke stap. Daarbij stelt het bedrijf zich ten doel om in 2015 een wereldwijd marktaandeel van 15% tot 20% in handen te hebben.
De HP-PE productieprocessen, zowel als de producten, zijn ontwikkeld door Teijin Aramid BV en Teijin Techno Products Ltd, kernonderdelen van de Aramid Fibers Business Group van Teijin. Dit geschiedde in hun onderzoeksfaciliteiten in respectievelijk Arnhem en het Japanse Iwakuni. Op dit moment wordt HP-PE beperkt geproduceerd in proeffabrieken in Nederland en Japan. Het materiaal is snij resistent en zeer goed bestand tegen impact, slijtage en chemische stoffen. Daarnaast bezit het een voortreffelijke duurzaamheid en sterkte. Hierdoor is het bij uitstek geschikt voor het versterken van kunststof, ter versteviging van touw of netten en in kogelwerende vesten.

De eerste productiefaciliteit voor het high performance polyethyeleen zal verrijzen in Emmen en men hoopt in de tweede helft van 2011 daadwerkelijk met de commerciële productie te kunnen beginnen. Met de bouw van de nieuwe fabriek, die deel uit zal maken van het reeds bestaande Teijin-complex in Emmen, zullen enige miljoenen euro's gemoeid zijn.


Deel van het Teijin-complex in Emmen


Zie ook: Teijin Aramid BV

© 2010 Trankiel