Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

ZESDE TOCHT OM DE NOORD IN SEPTEMBER 2011

VAN DRENTHE TOT AAN 'T WAD

Dat er over smaak niet valt te twisten en het veranderen van spijs doet eten, zijn volkswijsheden die passen bij de komende zesde Tocht om de Noord, die een dag nadat de herfst is begonnen van start zal gaan in Hornhuizen. Vanaf dit dorp dat in de nabijheid van het Lauwersmeer en achter de dijk langs het Groninger Wad is gelegen beginnen de wandelaars in de vroege ochtend van de 24ste september aan dit wandelfestijn dat belangstellenden trekt uit binnen- en buitenland. In tegenstelling tot de vijf voorgaande jaren, toen de tocht volgens de eerste regel van het Gronings volkslied -Van Lauwerszee tot Dollard tou - was uitgezet, heeft men dit jaar de keuze laten vallen op de tweede en al even zozeer bekende regel: Van Drenthe tot aan 't Wad.
Na 42 kilometer bereiken de wandelaars dan via een veelheid aan mooie dorpen en zeker interessante plaatsen in het Ommeland de stad Groningen, waar het Atrium op het Zernikecomplex zal dienen als aankomstpunt. Vanaf hier vertrekt men de tweede dag ook per bus naar het Drentse Anloo, om vanuit daar de 36 kilometer naar Stad terug te lopen. Dat zal niet opgaan voor iedereen, want als voorheen is het ook dit jaar mogelijk om kortere afstanden van het traject te lopen. Ook wanneer deze deelnemers in hun finishplaats arriveren, kan er op klaarstaande bussen worden gestapt.


De officiële opening door Groningen haar burgemeester Peter Rehwinkel, die liet weten ingenomen te zijn met de uitverkiezing van zijn stad als finishplaats, was nog maar goed en wel voorbij of de eerste vierhonderd aanmeldingen stroomden binnen. Een tweetal dagen later stond de teller op duizend en ook dit getal is inmiddels al ruimschoots gepasseerd. Tocht om de Noord, dat zich naast het wandelen eveneens richt op het cultureel ontdekken van de provincie Groningen, bewijst hiermee overduidelijk dat er wijd en zijd sprake is van een toenemende belangstelling voor deze werkelijk uniek te noemen combinatie.
En ook dit jaar zal men de deelnemers weer weten te verrassen met de mooiste plekjes van Drenthe en Groningen en het geheel overgieten met muziek, theater en streekproducten. Het laatste sluit ook nog eens zeer mooi aan op het feit dat Groningen zich dit jaar de Hoofdstad van de Smaak mag noemen.
Nu al vragen wij ons af wat voor verrassingen organisator Peter Velthuis dit jaar voor de wandelaars in petto heeft. Zal hij ze bijvoorbeeld in Groningen door het stadhuis laten lopen, of wie weet wel door het Groninger Museum? We zullen moeten wachten tot 24 en 25 september, want zoals gebruikelijk houdt Velthuis weer het een en ander zorgvuldig geheim. Zeker is wel dat het weer spraakmakend zal zijn.

Zie ook : Tocht om de Noord

Tocht om de Noord in 2010


© 2011 Trankiel