Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

KIYOSHI SUZUKI

IN

NOORDERLICHT FOTOGALERIE


Hij was een van de fotografen die aan het begin van de jaren zeventig braken met een tot dan toe heersende traditie binnen hun vakgebied en werd, qua rauwheid en gevoel, al eens vergeleken met iemand als Ed van der Elsken. Maar toch is het werk van Kiyoshi Suzuki in wezen onvergelijkbaar, heeft het daarvoor teveel in zich van de maker zelf. Van de man die tijdens zijn leven acht boeken publiceerde en ons daarin de genie in beeldtaal toont die hij ontegenzeglijk is.
Ze maken deel uit van een meest waardevolle nalatenschap, waarvan ik als bezoeker aan deze ten-toonstelling een met veel gevoel samengesteld overzicht krijg te zien.
Een expositie die mij bijzonder aanspreekt, hier en daar ontroerd. En alhoewel de momenten van her-kenning veelvuldig zijn, is er tevens de ervaren verwondering. Zoek ik naar passende antwoorden.

Om de mens achter dit werk, waarin hijzelf zozeer aanwezig is, nog iets beter te mogen leren kennen keer ik terug naar de door Noorderlicht beschikbaar gestelde informatie en lees daarin:

Kiyoshi Suzuki werkte dertig jaar lang in relatieve eenzaamheid, maar stond daarbij open voor onverwachte gebeurtenissen, voor de kleine verrassingen die op het pad komen van de fotograaf met een oog voor detail. Suzuki ging zijn eigen gang en volgde daarbij zijn intuïtie. Hij speelde voortdurend met het leven, continu in beweging, steeds op zoek naar verhalen, de connecties tussen literatuur, muziek, theater, religie, armoede, familie. Soms door de stilte op te zoeken, soms te midden van de drukte, maar altijd gedreven door een diepe fascinatie voor de fragiliteit en de integriteit van het kleine en het menselijke.

In zijn eerste werk, van eind jaren 60 tot begin 70, komt de mysterieuze kwaliteit al naar voren. Het boek Soul and Soul was duister in beeldtaal en inhoud, sober en zelfs obscuur in de goede zin van het woord: al op vroege leeftijd begreep Suzuki de kunst van het weglaten.

Suzuki's werk is ongepolijst, maar altijd beladen met een gevoel van tederheid, een bron van betrokkenheid en empathie. Suzuki weet als een ware meester in de fotografie de tragische schoonheid van het leven tot zijn essentie terug te brengen. Zijn oeuvre is letterlijk een levenswerk, gewijd aan het leven zelf......


Vervolgens gaat Noorderlicht iets nader in op Suzuki's boeken, waarvan Soul and Soul uit 1972 de eerste was. Uitgegeven in eigen beheer, zoals ook bij volgende het geval zou zijn. Dit eerste boek gaat over de mijnen in de omgeving waar hij als kind opgroeide en kan worden beschouwd als een eer-betoon aan die mijnwerkers van toen en aan zijn eigen jeugd.
Hij zou daarna nog zeven boeken publiceren voordat hij op 57 jarige leeftijd overleed. Noorderlicht zegt hierover: In het bijzonder die boeken, variërend van klassieke zwart wit fotografie tot ware beeldexplosies, tonen hoe Suzuki voortdurend speelde met zijn beeldtaal...

Zijn werk en hetgeen ik over Kiyoshi Suzuki heb mogen lezen heeft niet nagelaten diepe indruk op mij te maken en doet me denken aan de terechte woorden: Een van de tentoonstellingen van het jaar.

Gewijd aan het leven zelf ...Kiyoshi Suzuki: Soul and Soul 1969 - 1999

Noorderlicht Fotogalerie Groningen

8 maart t/m 27 april 2008


Zie ook:  Noorderlicht

Met dank aan Noorderlicht Fotogalerie voor het beschikbaar stellen van bovenstaande foto's uit het oeuvre van Kiyoshi Suzuki.© 2008 Trankiel