Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  


NIKE DEMOTEAM EUROPEES KAMPIOEN

MEMOIRS OF A GEISHA

Met een prachtige uitvoering van hun Memoirs of a Geisha veroveren de dansers van het uit Delfzijl afkomstige Nike Demoteam, onder leiding van Lenie Waasdorp, de Europese titel op het in Bottrop gehouden EK Cheerleading 2008. Het reeds zo succesvolle team plaatst zich met deze overwinning tevens rechtstreeks voor het wereldkampioenschap 2009 in de Amerikaanse stad Orlando.

Voor het begin van dit alles moeten we teruggaan naar de tachtiger jaren wanneer Lenie haar eerste dansgroep, Moving Explosion, vormt. Thuisbasis is ook dan al de sinds 1970 te Delfzijl gevestigde Sportschool Waasdorp. Opvallend is het dat ze zich toen reeds niet beperkte tot alleen maar de dans en meer wilde. Zo lezen we in een uit 1990 stammend verslag van het jaarlijks in Middelstum plaatsvindend Sunsation Festival: Op donderdag 3 mei werd in samenwerking met Walk In een modeshow georganiseerd. De dansgroep Moving Explosion uit Delfzijl showde de nieuwste mode.

En nu, twintig jaar later, is dat niet anders. Hoewel het dansen op de eerste plaats staat, is het team eveneens te bewonderen in door hen gelopen modeshows. Tevens werkten ze mee aan de Work That Body Video, met Debbie Jenner en Bobby Eakes, en waren ze te zien in een aantal commercials en televisieprogramma's. Het vorig jaar verzorgden ze, samen met Deejay Armin van Buuren, de wereldwijd uitgezonden slotceremonie van het in Nederland gehouden UEFA Kampioenschap onder 21.
De basketbalfans in Groningen tenslotte genieten bij iedere thuiswedstrijd van hun MPC Capitals weer van de rol die het Nike Demoteam dan als vaste cheerleaders vervult.

Zoals gezegd blijft dansen echter de hoofdzaak en het is mede dankzij de goede reputatie die het team over de jaren heeft opgebouwd in de wereld van dans en sport dat zij zich mogen verheugen in een grote populariteit. Iets dat hen zeker meer dan toekomt, gezien de inspanningen die geleverd moeten worden om te komen tot prestaties als deze. Het is het bedrijven van ware topsport, waarbij dan ook nog eens extra gelet moet worden op het showelement in de beweging, op expressie en presentatie.
De dans - in dit geval een mix van stijlen die bekend zijn geworden door de musicals, jazz routine en klassiek ballet - wordt hier gebruikt als een uitingsvorm van emoties en het is daarbij van belang dat niet alleen het lijf goed getraind is, maar dat er daarnaast tevens een gezonde geest in huist. Tenslotte, maar dat spreekt bijna vanzelf, noemen we dan nog de muzikaliteit waarover zij dienen te beschikken.

Al deze kwaliteiten vindt men terug in het Nike Demoteam dat zich daarbij ook nog eens mag verheugen in een bijzonder goed begeleidingsteam. Mensen als haarspecialist Frans Lesnoessa, visagiste Margriet Stroetinga, styliste Jolanda Luymes en de vrouw die niet alleen aanwezig was bij de allereerste stapjes, maar haar schepping nog altijd met raad en daad terzijde staat: Lenie Waasdorp.
Het geheel heeft tot nu toe geresulteerd in een groot aantal nationale en internationale titels. We noemen er een paar. In 2002 werden ze met The Fire niet alleen kampioen van Nederland, maar ook nog eens vice-wereldkampioen. Een jaar later was er wederom een nationale titel met Britney. In 2004 grepen ze de Nederlandse titel met Jungle. Met The Gladiator bereikten ze in 2005 voor de vierde achtereenvolgende keer de hoogste trede van het nationaal erepodium en werd de bronzen medaille binnengesleept op het Classic World Championship. Een jaar later grepen ze op het laatstgenoemde kampioenschap de wereldtitel met The Frozen Stage.
En dan op 10 mei van dit jaar nogmaals de Europese titel, nu met Memoirs of a Geisha.


Waarom is er gekozen voor dit zozeer met Japan verwoven onderwerp?
Wie kan daar een beter antwoord op geven dan Lenie zelf. Eerst laat ze ons nog weten dat ze reeds drie keer zelf in Japan is geweest. 'Zowel in 1992 en 1993 als in 2006 namen we deel aan de Suzuki Worldcup Sportaerobics. Het was er fantastisch!'
'En weet je', gaat ze verder,'op zoiets als een wereldkampioenschap kom je ook Japanse teams tegen. Die zijn goed, man! Kennen jullie de Silver Wings? Echt niet? Nu dan moet je maar eens op het internet kijken, je weet écht niet wat je ziet.'
Zonder dat het onderwerp geisha aan de orde komt praten nog even door over Japan en het dansen. Maar dan keren we toch terug naar de vraag die ons het meest bezighoudt.
Lenie: 'Onze styliste, Jolanda Luymes, maakte tijdens een gesprek de opmerking dat het misschien een leuk idee zou zijn om eens iets 'Japans' te doen en verwees daarbij naar "Dagboek van een geisha". Niet lang daarna ben ik dit boek over het leven van Mineko Iwasaki zelf gaan lezen en zag eveneens de verfilming ervan. Haar levensverhaal raakte me en later, op de dag dat er gesproken moest worden over iets nieuws, stond het voor mij persoonlijk eigenlijk al min of meer vast. Waarom doen we niet Memoirs of a Geisha? De anderen stemden met het voorstel in en vrij spoedig daarna begonnen we er aan te werken. Weet je, eigenlijk zijn we best wel héél benieuwd naar de Japanse reacties tijdens het komend wereldkampioenschap. Je weet maar nooit natuurlijk....'


Inderdaad kun je van tevoren niet alles weten. De ploeg zelf doet er echter alles aan om er een succes van te maken in Orlando. Ze mogen dan al wel met Memoirs of a Geisha de Europese titel hebben binnengehaald, toch menen ze dat het geheel zelfs nog beter kan. Dus wordt er zorgvuldig aan geschaafd en gaat er bij de training nog een extra schepje bovenop. Wat het geheim is achter die bereidheid om zich zo volledig in te zetten, zoveel aan trainingsarbeid te verrichten? Het antwoord is: Plezier! Natuurlijk is het fijn om te winnen, maar bovenal telt voor de mensen van Nike Demoteam de vreugde die ze er zelf aan beleven.

De Groningse meiden die het gaan doen in Orlando zijn:
Patti Sanders en Krista Lingbeek uit Oude Pekela - Jose Klooster en Madelon Zweep uit Winschoten - Hillie Jager en Lillian Zijlstra uit Veendam - Lettie van der Velde en Patricia Fuelgera uit Groningen - Evelien Hof uit Haren - Eleonora Benz en Cheryl Tualena uit Delfzijl - Helga Ganzeveld uit Siddeburen. Als reserve gaat Kelly Sterenburg mee. Zij is eveneens afkomstig uit Veendam en moest helaas het EK aan zich voorbij laten gaan wegens een blessure.

Lenie Waasdorp

Deed opleiding: Recreatiesport A en B - Docente Jazz - K.N.G.U, specialisatie turnen;
Aerobic: Diverse opleidingen, o.a.van Debbie Jenner - K.N.G.U;
Tegenwoordig docente opleidingen K.N.G.U en docente I.F.F.A;
Maakt deel uit van landelijke werkgroep sportaerobics;
Is nationaal jurylid en hoofd juryzaken K.N.G.U.
Coachte de nationale kampioenen: Krista Lingbeek - Suzanne Beerepoot - Magriet Mejeur - Patti Sanders - Bo Ufkes - Irma de Weert - Marcella de Vries.Zij namen ook deel aan diverse internationale wedstrijden, aan EK en WK.
Lenie start binnenkort, als eerste in Nederland, met de opleiding 'Hoe Wordt Je Cheerleader'. Naast de dans zal er ook veel aandacht worden besteed aan het stuntwerk, zoals bijvoorbeeld piramides bouwen. Reeds mag ze zich verheugen in een groot aantal aanmeldingen.


Nike Demoteam

Sportaerobics : Aangesloten bij de FIG 
Dans : Aangesloten bij Elite- cheerleading
Waar het team meedoet bij de Senior
Dance en in Orlando bij de Internationale
Open Klasse


Meer zien van dit geweldig team?
Op You Tube staan diverse video's!                                                            Foto's beschikbaar gesteld door Nike Demoteam ©


Nike wordt Skechers


Na jarenlang onder de naam Nike Demoteam het ene na het andere succes – waaronder maar liefst drie Europese titels – te hebben behaald, heeft dit team onder de bezielende leiding van Lenie Waas-dorp nieuwe sponsoren aangetrokken.

Hoofdsponsor is nu Skechers, het eigentijdse schoenenmerk uit Amerika dat tot een van de populairste huidige merken behoort. Begonnen in de USA, waar het niet meer weg te denken is uit het straatbeeld en sinds 1994 overgewaaid naar Europa. Wereldwijd staat Skechers genoteerd als het derde grootste schoenenmerk.


Facebook: Skechers Demoteam


Foto beschikbaar gesteld door Skechers Demoteam ©


© 2008 Trankiel