Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

FRAEYLEMA KOETSENTOCHT SLOCHTEREN

Vier dagen na ons bezoek aan de festiviteiten rondom Bommen Berend in de stad, waarbij paarden traditiegetrouw een grote rol spelen, gaan we naar het lieflijke Slochteren, gelegen in de oogstrelende Woldstreek.
In eerste instantie gaan we om een bezoek te brengen aan de fotograaf Johan Rienstra die al langere tijd op ons verlanglijstje staat. Zijn foto's tonen een grote verbondenheid met het landschap waarin hij leeft en werkt.
Tijdens de Open Culturele Week 2007, die de toepasselijke titel Slochteren Geeft Gas! heeft meegekregen exposeert hij in de Geertsema-heerd, de monumentale herenboerderij, uit de 18e eeuw, met de oudste slingertuin van Groningen.
Johan Rienstra exposeert twee series. De Horizon Voorbij en Het Lage Land in Beeld. Zelf zegt hij over de De Horizon Voorbij : 'In deze fotoserie voel ik me uitgedaagd de horizon – die onverbiddelijke rechte lijn – te doorbreken.
De aarde onder-de lucht boven? Wubbo Ockels en Andre Kuipers weten wel beter: de horizon bestaat niet eens als je vanuit een ruimtecapsule naar onze aardbol kijkt!'

En over Het Lage Land in Beeld : 'Al langere tijd fotografeer ik met plezier het landschap in mijn eigen omgeving, de gemeente Slochteren. Hier laat ik een nieuwe selectie uit deze serie zien.'
Als ware liefhebbers van het Groninger landschap zijn we diep onder de indruk van de wijze waarop hij het lage land in beeld heeft gebracht. Daarnaast boeit het ons hoe hij door middel van knippen, schuiven en buigen erin is geslaagd om onder en boven te laten verdwijnen. De Horizon Voorbij is een belevenis!

De Horizon Voorbij 7

Copyright
:

Johan Rienstra


Filosoferend over de boodschap die verpakt is in Johan Rienstra zijn doorbreken van de horizon wandelen we naar de Fraeylemaborg, waarvan de oudste delen middeleeuws zijn. In de bij de borg gelegen grote tuin, in Engelse landschapsstijl, is het heerlijk wandelen. En heeft men van het laatste nog niet genoeg, dan kan men er nog een drietal kilometers aan toevoegen. Aan de overzijde ligt namelijk ook nog het bij de borg behorend Overbos, waar zich de boerderijen bevinden die ooit tot de borg behoorden. In het geheel is dit landgoed 31 hectare groot.
Zoals eveneens het geval is bij een bezoek aan de Geertsemaheerd krijgt men ook hier op de borg een indruk van het leven van toen. De levensstijl van de jonkers en van die rijke Groninger boeren ge-durende de 19e eeuw. Een leven dat nauw verbonden was met het paard.


Als we, na een korte wandeling, bij de Fraeylemaborg aankomen, aansluitend over de op het voorterrein opgestelde boerenmarkt dwalen, wordt het wachten op datgene waarvoor we eveneens vandaag in Slochteren zijn: De Fraeylema Koetsentocht. Dit wachten wordt rijkelijk beloond. Een lange stoet van een dertigtal koetsen, getrokken door prachtige paarden, arriveert bij de borg. De aanspanningen worden met luid applaus verwelkomd door het in grote getale toegestroomd publiek. Deze enorme belangstelling heeft ook een nadeel. Nadat de hoofdrolspelers zich op het voorterrein hebben opgesteld voor de prijsuitreiking, worden ze door het vele publiek bijna geheel aan het oog onttrokken.
Zowel in de klasse enkelspan paarden, als in die van de meerspannen paarden en pony's, gaat de eerste prijs naar een Prins Albert. De publieksprijs gaat echter naar een wel heel mooi melkwagentje. Ook in de stoet aanwezig: Kaasbrikken, die werden op- en uitgeladen door kaasjongens; Coaches; Jachtwagens..... En natuurlijk ontbreekt ook de Jan Plezier niet. Dit was een in de 19e eeuw populair open rijtuig, waarmee toeristische uitstapjes werden gemaakt en die meestal werd getrokken door twee paarden. Maar er bestond ook een grotere uitvoering, met plaats voor tientallen passagiers, van de Jan Plezier.


Groningen en paarden. Manege Biessum, Groningens Ontzet, Leek en Slochteren. Het is maar een kleine greep uit het vele waaraan door ons aandacht besteed had kunnen worden om duidelijk te maken hoe groot de rol van het paard in de provincie is. De ware liefhebber zal er ongetwijfeld in slagen om, naar eigen smaak, deze korte lijst zelf verder aan te vullen.


Voor meer foto's klik hier

© 2007 Trankiel