Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

JAPANS KUNSTWERK VOOR BURGERVADER

Schitterend tweeluik van beeldend kunstenaar Yuriko Miyoshi

Met een druk bezochte receptie werd op zaterdag 27 september 2008 in theater De Molenberg te Delfzijl afscheid genomen van PvdA burgemeester Cees Waal, sinds februari 2006 in functie als waarnemend burgemeester van de havenstad.
Een rol welke hij eveneens reeds vervulde in de gemeenten Castricum en Sassenheim. Daarvoor was Cees Waal wethouder in zijn woonplaats Leiden en van 1984 tot 1993 burgemeester van Deventer, alwaar hij zich in het bijzonder inzette voor bestuurlijke en sociale vernieuwing.

Een van de hoogtepunten van de afscheidsreceptie was ongetwijfeld zijn benoeming tot officier in de Orde van Oranje Nassau. De bijbehorende ver-sierselen werden hem opgespeld door Commissaris van de Koningin Max van den Berg, die in zijn toespraak een wel zeer rake zinspeling maakte op de naam van de vertrekkende burgemeester:
'Als Eems en Waal samenkomen gaat de storm liggen'.

Als burgemeester bezocht Cees Waal in 2007 de Japanse zusterstad Shunan City. Een bezoek dat diepe indruk op hem maakte. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de afscheidsreceptie tevens Japans werd ingekleurd met een schitterend tweeluik van beeldend kunstenaar Yuriko Miyoshi, dat hem als cadeau door het gemeentebestuur werd overhandigd en ongetwijfeld een ereplaats in huize Waal zal krijgen.

In een eerste reactie laat Yuriko Miyoshi ons het volgende weten.

Ja, ik heb dit tweeluik, op verzoek van de gemeente Delfzijl, speciaal voor de heer C. Waal gemaakt. Het was de tweede keer dat ik voor zoiets dergelijks werd gevraagd, aangezien ik vaak gebruik maak van een kaart in mijn werken. De eerste keer was trouwens ook voor een Groninger gemeente, namelijk Hoogezand-Sappemeer.

Het aan burgemeester Cees Waal overhandigd tweeluik toont Deventer, waarvan hij burgemeester was, en Delfzijl.


Voor geplaatste afbeeldingen van haar werk geldt: Copyright Yuriko Miyoshi


Yuriko Miyoshi stuurde ons, tezamen met de foto's van het werk, eveneens het onderstaande bijschrift toe:

L       A       N       D
Deventer  en  Delfzijl
van  IJssel  aan  Zee


door Yuriko Miyoshi, 2008

kopie-ets & aquatint op Japans handgemaakt papier
gedrukt in twee kleuren van twee koperplaten
formaat 20 x 40 cm / A.P. (Artists Proof)

De serie prenten LAND is gebaseerd op herinneringen aan mijn reizen naar verschillende landen. Mijn techniek voor kopie-ets is anders dan fotogravure. Ik gebruik fotokopieën om mijn prenten te maken. In één ontwerp verzamel ik de elementen die ik wil gebruiken zoals kaarten, foto's die ik onderweg neem, maar ook tekeningen, notities, drukletters enz. Al deze elementen zijn voor mij woorden.

Als je naar een kaart kijkt, kan je bekoord raken door de vorm van de landen en steden die er op staan afgebeeld. Ik word in mijn werk geïnspireerd door het kijken naar kaarten. Wat was de geschiedenis van elk land en elke stad, hoe hebben de mensen daar geleefd, waar hebben ze met elkaar over gepraat? Ik wil er naar toe gaan en er rondwandelen. Eén van mijn onderwerpen is om de gedachten uit te drukken die ik heb als ik naar een kaart kijk. Het mooie Nederlandse landschap met zijn water, zijn vele kanalen en rivieren, en de versterkte steden omringd met hun stervormige stadsmuren zie je als aantrekkelijke vormen op een kaart.

De prenten LAND / Deventer en LAND / Delfzijl zijn gebaseerd op oude kaarten van Deventer en Delfzijl.

Ik heb beide steden nooit bezocht, maar weet van hun interessante geschiedenis. Ik voel het gemeenschappelijke in het diepe blauw zoals IJssel bij Deventer en Zee bij Delfzijl, met elementen van beide steden zoals kerk, boek, Hanze, boom, vis. Tegenwoordig kan men met een vliegtuig door de lucht vliegen om over de hele wereld te reizen. Maar nu kun je in deze beelden op het blauwe water lopen, eerst in IJSSEL en dan in ZEE om voor jezelf een andere wereld te zien.


Zie ook: Yuriko Miyoshi© 2008 Trankiel