Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  


CLEAR FOTOFESTIVAL GRONINGEN 2010

World Press Photo en Zilveren Camera

In de maand november staat Groningen weer in het teken van het Clear Fotofestival, met exposities in de Aa-kerk en in het uit 1907 daterend hoofdpostkantoor aan de Munnekeholm, dat evenals vele andere postkantoren werd gesloten in 2009.
Maar daarnaast doet de stichting nog veel meer. Zo werd, in samenwerking met de Fotoacademie in de stad, op 16 oktober een heuse fotomarathon georganiseerd. Daarbij wordt van de deelnemers verwacht dat ze uiteenlopende foto opdrachten in Groningen volbrengen. De daartoe beschikbaar staande tijd is echter beperkt, waardoor het nog eens extra spannend voor de deelnemer wordt. Wie er ondanks deze handicap het beste in is geslaagd, valt te zien op de eigen site van de organisatie.
Eveneens staan er in de drie weken durende manifestatie lezingen, concerten en nevenexposities op het programma.
Wat ons in het bijzonder persoonlijk aanspreekt, is de aandacht die de organisatie op de site heeft voor de jeugd. Vanaf basisonderwijs tot aan middelbaar. Weekendschool en de naschoolse opvang. Zo gaan bijvoorbeeld kinderen van groep 6 tot 8 op pad als fotojournalist. Niet alleen heel spannend, maar ook nog eens uiterst leerzaam.
Winnaar van de Internationale Photomeeting 2010, dat als thema 'Healthy Aging' had meegekregen, werd Nelske Elzer met een door haar in de Eemshaven gemaakte serie. Heel mooi heeft ze daarbij het contrast weten aan te geven tussen een oude man in een klein huisje en de steeds verder oprukkende industrie.


Photomeeting 2010  -  Winnende serie van Nelske Elzer

Zelf begeven we ons eerst naar het eens zo druk bezocht postkantoor met zijn mooie architectuur. In het ontmanteld binnenste zijn nu werken geëxposeerd die bekend zijn geworden door hun deelname aan de Zilveren Camera. Een in acht categorieën onderverdeelde Nederlandse Fotografiewedstrijd, die voor het eerst in 1949 werd gehouden. De acht winnaars strijden vervolgens gezamenlijk om de titel beste persfoto van het jaar. Een eer die in 2009 te beurt viel aan fotograaf Pim Ras met zijn opname van de in dat jaar tijdens Koninginnedag te Apeldoorn plaatsgevonden aanslag, waarbij de dader Karst Tates met zijn personenwagen probeerde in te rijden op de Koninklijke bus en daarbij zelf het leven liet.
Tevens is er nog een prijs voor de beste portretfoto, in de wacht gesleept door Arie Kievit, en de Canon prijs voor vernieuwende fotojournalistiek. Het beste fotoverhaal. Dit kan gaan om tentoonstellingen, multimediaproducties, boeken en uitgebreide publicaties in zowel kranten als tijdschriften. Winnaar werd Ruben Joachim Terlouw.
De prijswinnaars in iedere categorie afzonderlijk waren: Kees van de Veen, Cris Toala Olivares, Arie Kievit, Robin Utrecht, Emilie Hudig, Jeroen Toirkens en Jeroen Hofman.

Van hieruit gaat het naar de op een steenworp afstand gelegen der Aa-kerk voor de World Press Photo tentoonstelling dat de basis is van dit groots opgezet Foto Festival. Het komt voort uit de jaarlijks gehouden persfotografie wedstrijd en de winnende foto's trekken wereldwijd grote belangstelling. Dit kan dankzij de grote wereldtentoonstelling van de door de jury geselecteerde foto's, die een honderdtal plaatsen aandoet. Van Berlijn tot aan Tokio!
In februari van dit jaar werd in de Oude Kerk in Amsterdam bekend gemaakt wie zich winnaar van World Press Photo 2010 mag noemen. Die eer viel te beurt aan Pietro Masturzo met zijn op 24 juni genomen foto van een vrouw op een dak in Teheran. Schreeuwend in protest tegen het regime.
Een compleet overzicht van alle winnende van 2010 is te zien op de site van World Press Photo.


Zie ook: Clear Fotofestival

Fotoacademie Groningen

Zilveren Camera

World Press Photo

Kees van de Veen


Het voormalig postkantoor




Voor meer foto's, klik hier








© 2010 Trankiel