Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

KEES VAN DE VEEN MAAKT NAAM MET PRIJSWINNENDE FOTO

Derde in de categorie Arts and Entertainment van World Press Photo

De op 20 juni 1980 in Amersfoort geboren en in Nijkerk opgegroeide Kees van de Veen, kwam thuis al vroeg in aanraking met de fotografie. Vader beoefende het als hobby en schoot ook nog wel eens een mooie plaat voor de lokale krant.
Op achttienjarige leeftijd vertrekt Kees naar Australië. Rondreizend in Down Under treedt hij in de voetsporen van vader, verliest ook hij zijn hart aan de fotografie. Vanaf 1999 tot 2003 volgt hij aan het Technisch College Ede, Fotonica, een opleiding die gericht is op de technische kant. Vier jaar later rondt hij zijn studie journalistiek/documentair af aan de Fotoacademie Amsterdam.
Hij werkt dan reeds voor Dagblad van het Noorden waar hij begin 2003 als stagiaire zijn eerste stappen op het pad van persfotograaf heeft gezet. Het door hem afgeleverd werk is veelbelovend en de krant besluit hem in vaste dienst te nemen.

Dat men het goed heeft gezien is, blijkt overduidelijk uit de successen die Van de Veen met zijn werk heeft behaald. Successen die de afgelopen week een fantastisch vervolg kregen met het winnen van de derde prijs in de categorie Arts and Entertainment van World Press Photo. En wanneer men de door World Press Photo gepubliceerde lijst van prijswinnaars langsloopt, dan neemt de bewondering alleen nog maar meer toe. In zijn categorie komt de Dagblad van het Noorden fotograaf na Malick Sidibé uit Mali, die met zijn foto in New York Times Magazine de eerste plaats veroverde, en JR uit Frankrijk die met een in Agence Vu verschenen foto de tweede plaats voor zich opeiste.
Wat dit tot gevolg kan hebben, lezen we in Dagblad van het Noorden. Van de Russische Staatstelevisie kwam het verzoek of ze een reportage mochten maken. Kees daarover: 'Ik had uiteraard een klein cameraatje bij me. Zij hebben gefilmd hoe ik daarmee foto's van fietsen op straat maakte. Vinden ze leuk in Rusland.'

Als wij hem later vragen naar wat hem het meest boeit, zegt Kees: 'Niet specifiek kunst, mocht je dat misschien al denken naar aanleiding van mijn prijswinnende foto. Eigenlijk gaat mijn interesse uit naar algemene onderwerpen. Mensen die iets doen. Op welk vlak dat ook mag zijn. Zeg maar de reportage/fotojournalistieke dingen.
Dit houdt in dat je elke dag wel een nieuwe kans krijgt om mooie dingen te maken. Om nog maar te zwijgen van de afwisseling en de snelheid die het met zich meebrengt. Ik zie het als één grote creatieve uitdaging en daarbij komt nog dat ik het bijzonder fijn vind om allerlei mensen te mogen ontmoeten.'

Nu zijn naam wereldwijd wordt verbonden aan World Press Photo, willen we tot slot nog graag weten hoe hij als fotograaf onze eigen provincie ziet.
Kees: 'De provincie Groningen is voor mij één van de mooiste plekken in Nederland. Zeg maar gerust dat Groningen fotogeniek is. Die prachtige leegte, de schitterende luchten en vriendelijke mensen. Kortom: Een ideale werkplek!'


De in de categorie Arts and Entertainment door World Press Photo
bekroonde foto van Kees van de Veen, Dagblad van het Noorden


Locatie: KunstSpoor Stedum, 21 t/m 23 mei 2009


ZIE OOK: KunstSpoor Stedum


© 2010 Trankiel