Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

GRONINGER MUSEUM VERWERFT WERK

FOLKERT DE JONG


The Sculptor, the Devil and the Architect

Trankiel besteedde al uitgebreid aandacht aan de solotentoonstelling Folkert de Jong.Circle of Trust. Selected Works 2001-2009. Misschien wel één van de meest opvallende tentoonstellingen van de laatste tijd in het Groninger Museum. Dat onlangs met steun van de BankGiro Loterij het werk The Sculptor, the Devil and the Architect ( 2006 ) kon worden aangekocht, betekent voor Groningen en de kunst dan ook ongetwijfeld een grote aanwinst.

Folkert de Jong is bekend geworden door zijn levensgrote beeldengroepen. Gemaakt van styrofoam en polyurethaanschuim, dat alom bekendheid geniet als isolatiemateriaal in de bouw en ook wel wordt gebruikt in de architectuur en in de decorbouw van de Hollywood filmindustrie.
Het door het Groninger Museum aangekochte werk dateert uit een periode die de schakel vormt tussen het werken met styrofoam en het gegoten polyurethaanschuim. Eerder verwierf het museum al het uit polyurethaan vervaardigd werk Infinite Silence, The Way Things Are and how They Became Things ( 2009 ), dat De Jong het afgelopen jaar speciaal voor het Groninger Museum maakte.
Ook schonk de kunstenaar nog een aantal tekeningen

The Sculptor, the Devil and the Architect is een gelaagd en visueel intrigerend werk over een van de belangrijkste thema's in De Jong zijn werk, namelijk de kunstgeschiedenis en zijn eigen plaats als kunstenaar binnen het modernisme. Hij maakte dit werk voor de groepstentoonstelling Lang Leve Beeldhouwkunst die gehouden werd in het Middelsheimmuseum vlakbij Antwerpen in België.

Er wordt niet veel werk van De Jong in openbare Nederlandse collecties aangetroffen. Een aanzienlijk groter gedeelte bevindt zich in het buitenland, waaronder de Saatchi Collection in Londen en de Deste Foundation van Dakis Joannou in Athene.
Het is derhalve bijzonder te noemen dat zich nu twee complete beeldengroepen in de vaste collectie van het Groninger Museum bevinden, waarmee het museum in staat is om twee belangrijke fasen uit De Jong zijn oeuvre te tonen.


      Zie ook: Groninger Museum


 Expositie Circle of Trust in het Groninger Museum


© 2010 Trankiel