Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  


THE THING & OTOMO IN GRAND THEATRE GRONINGEN

FEATURING OTOMO YOSHIHIDE

Het is druk in de stad. Wij zijn er naar toe gekomen om vanmiddag in het Grand Theatre aan de Grote Markt het optreden van het hardcore trio The Thing & Otomo Yoshihide bij te wonen. Vanaf het hoofdstation er naartoe worden we onaangenaam verrast door een volledig afgesloten Vismarkt en dito straten in de naaste omgeving ervan. Vandaag wordt onder grote belangstelling de 4 Mijl van Groningen gelopen, finishen duizenden deelnemers hier op de Vismarkt. En dus moeten we een vrij grote omweg maken om het theater te bereiken. Soit!
Enigszins buiten adem lopen we even na vieren het theater binnen. Opgelucht dat we ondanks dit onvoorzien oponthoud nog niets van het optreden hebben moeten missen.
Nadat het Grand Theatre recentelijk het uit Japan afkomstig kwintet Salle Gaveau presenteerde, staat er uit dat Aziatisch land wederom een vooraanstaand musicus op het podium: gitarist Otomo Yoshihide. Hij versterkt op deze tour het Scandinavisch trio The Thing. In het jaar 2000 gevormd door de bassist Ingebrigt Håker Flaten en drummer Paal Nilssen Love, uit Noorwegen, en saxofonist Mats Gustafsson uit Zweden. Dit drietal is beïnvloed door verschillende tradities zoals die bestaan binnen de free music stijl en zijn afgeleid van de stroming binnen deze muziek in Duitsland, Engeland en Amerika.
Het zijn invloeden die vooral moeten worden gevoeld en niet zo nodig gehoord, zo valt te lezen in de ons beschikbaar gestelde persinfo. Met zekerheid kan worden gesteld dat deze musici behoren tot de meest actieve improvatoren uit de Scandinavische scene. Behalve dat dit high-energy trio zich laat inspireren door muziek van jazzgroten als Don Cherry en David Murray, covert het ook songs van de The White Stripes, PJ Harvey of Yeah Yeah Yeahs.
De samenwerking met Otomo Yoshihide – een van de meest vooraanstaande musici in de Japanse noise en improvisatie muziek – stamt uit de periode dat saxofonist Mats Gustafsson deel ging uitmaken van Yoshihide's New Jazz Ensemble. In 2007-2008 maakten ze samen een tournee door Japan en Europa. De CD 'Shinjuku Crawl' (Smalltown Superjazz 2009 ) werd in oktober 2007 opgenomen in de Pit Inn, Tokio.

In de redelijk gevulde bovenzaal van het Grande is het voor de liefhebber van deze muziekstroming zeker genieten. En alhoewel wij daartoe zelf niet behoren, wordt het ons dadelijk duidelijk dat hier vier topmuzikanten staan. Musici die de grenzen opzoeken en naar onze smaak af en toe net iets te lang op één plaats blijven hangen. Soms opeens vluchtig een ver binnen die grenzen verkerende stijl aandoen. Overduidelijk wordt tijdens de performance dat het ware meesters op het gebied van improvisatie zijn. En alhoewel we zonder enige verwachting naar het theater zijn gekomen, raken we toch tot op zekere hoogte geïmponeerd door deze muziek, waarmee we vandaag voor het eerst kennismaken. Ervaren we dit gevoel in het bijzonder wanneer er een invloed vanuit rock en blues boven komt drijven, maar daar zal de onbekendheid met deze free music stijl mede debet aan zijn.
Gezien de eigen achtergrond zijn we in het bijzonder gekomen voor Otomo Yoshihide, de in Yokohama geboren gitarist en turntablist, die gezien kan worden als een van de meest toonaangevende Japanse experimentele musici.

Otomo Yoshihide droeg mede bij aan de ontwikkeling van het onkyo genre, een vorm van vrije improvisatie zoals die eind negentiger jaren ontstond in Japan en de naam onkyo meekreeg, omdat dit in de moerstaal staat voor 'reverberatie van geluid'.
Een muziekgenre waarin veel meer de geluidstextuur wordt benadrukt. Het destilleert elementen uit techno, noise en elektronische muziek tot een unieke hybride vorm. Stille geluidsmanipulaties zijn kenmerkend voor deze stijl.
Naast Otomo Yoshihide kunnen Toshimaru Nakamura, Taku Sugimoto en Sachiko M worden genoemd als vooraanstaande vormgevers van dit genre. Deze vier musici zijn ook van zeer grote invloed geweest op de EAI stijl, Electroacoustic Improvisation, die door hen werd gecreëerd.

Yoshihide ( 51 ) blijkt in het Grand Theatre een door de wol geverfde muzikant te zijn. Een gitarist die niet alleen beschikt over een groots improvisatievermogen, maar er bij dit optreden ook blijk van geeft dat hij zijn hand niet omdraait voor rock of een paar onvervalste bluestonen. En ofschoon we enigszins vooringenomen zijn, is hij het toch wel die dit theaterbezoek voor ons tot een uiterst plezierige maakt. Waarmee niet is gezegd dat we The Thing tekort willen doen. In tegendeel. Ook zij maken indruk op ons.
Het is dan ook met een zeer goed gevoel dat we na afloop van het optreden de weg naar het hoofdstation inslaan. Op de Vismarkt is men druk met het opruimen en de straten zijn niet langer afgesloten. Onze bewegingsvrijheid wordt niet langer begrensd.

Zie ook: The Thing

Otomo Yoshihide© 2010 Trankiel