Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  


HET NEDERLANDS STRIPMUSEUM IN GRONINGEN

Het is algemeen bekend dat de stad Groningen ons op cultuurgebied zeer veel heeft te bieden. Festivals, kunstgalerieën, evenementen, exposities, theatervoorstellingen en musea maken de studentenstad met zijn bruisend uitgaansleven tot 'the place to be'. De compactheid ervan is misschien nog wel het grootste voordeel. Zo bevinden er zich op korte loopafstand van het NS Hoofdstation diverse musea.

Voor vandaag is de keuze gevallen op het Nederlands Stripmuseum, dat we na een wandeling van tien minuten bereiken. Deze nog betrekkelijk jonge loot aan de museumboom, kan gezien worden als enig in zijn soort en neemt daarmee ook binnen West-Europa een unieke plaats in. Eind negentiger jaren viel het besluit om dit museum onderdeel te laten uitmaken van het Westerhavencomplex, dat zou moeten bestaan uit winkels, wandelpromenades en een grote parkeergarage. Toch zou het nog vier jaar duren alvorens het op de parkeergarage gelegen museum, deel uitmakend van Libéma, z'n deuren voor het publiek kon openen.

Ook onderweg valt er reeds veel te genieten

Binnen worden we hartelijk verwelkomd door striptekenaar Hans Huisjes, die we recentelijk leerden kennen tijdens de signeersessie van Jan Kruis in het Museum Stad Appingedam. Hij voorziet ons van informatiemateriaal, dat wel een plaatsje zal krijgen in het eigen archief, en neemt ons vervolgens mee naar de zaal waarin zich de expositie 'Het Theater van Jan Kruis' bevindt. Gewend als we zijn aan de populaire strip 'Jan, Jans en de kinderen', zijn we verrast door de veelzijdigheid van Kruis zijn werk. De hier getoonde aquarellen, pentekeningen, gouaches en acrylschilderingen, laten dan ook niet na indruk op ons te maken.
Vormgever Frans Le Roux is erin geslaagd om het geheel een echte theatersfeer mee te geven. Aan de grootste wand hangen een groot aantal door Kruis geschilderde portretten die opvallen door een vlotte penseelvoering. Hans Huisjes legt ons uit dat deze werken ook daadwerkelijk vlot op het doek moesten worden gezet, aangezien er voor dit soort opdrachten van Libelle altijd maar een korte tijd stond.
Enige van de door Kruis geportretteerde bekende Nederlanders, zijn Marten Toonder, Mies Bouwman, Simon Carmiggelt en Peter van Straaten.
Werkelijk schitterend is de voorstudie van het groepsportret van de Koninklijke Familie in de tuin van Paleis Soestdijk, dat hij maakte ter gelegenheid van het veertigjarig huwelijk van Koningin Juliana en Prins Bernhard en waaruit ook zijn gevoel voor humor naar voren komt. Het uiteindelijk schilderij van 5 x 3,25 meter hangt momenteel in het gemeentehuis van Ameland, waar het tijdens openingstijden is te bezichtigen. En voor wie het zelf thuis zou willen hebben: Er is een poster van gemaakt!.
Op de tegenoverliggende wanden kan men kennismaken met nog meer werk uit het rijke oeuvre van de zo getalenteerde Kruis. Onderverdeeld in drie thema's: Komedie, Drama en Avontuur. Onder het kopje Intermezzo wordt ons een kijkje gegund in het door hem gemaakt reclamewerk en bij Productie krijgen we een mooi beeld van het maakproces van de tekeningen en schilderijen. En alsof dat nog niet genoeg is, kunnen we via een interactieve opstelling allerlei film- en tv-fragmenten uit het leven van de artiest pur sang oproepen.
In de voor deze expositie door Hans Huisjes samengestelde catalogus lezen we nog een aantal feiten. Hoe Jan Kruis vanaf 1993 als initiator, woordvoerder, ontwerper en bestuurslid direct was betrokken bij de realisatie van dit prachtige Nederlands Stripmuseum. In 1996 werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Na de eeuwwisseling begon aan de geïllustreerde uitgave van Multatuli's klassieker 'Woutertje Pieterse' en in het jaar 2007 alle daarin voorkomende werken zag samengebracht op een tentoonstelling in het Van Gogh Museum te Amsterdam.

Hans dankzeggend voor de rondleiding en de daarbij gegeven uitleg, nemen we afscheid van hem. Echter nog niet van het museum, want we zijn nog lang niet uitgekeken. Boeiend vinden we vooral die andere grote expositie over de legendarische Kapitein Rob en zijn zeilschip De Vrijheid. Nostalgie? Nu, dat kan dan eveneens worden gezegd over al die andere bekende strips: Ollie B. Bommel en Tom Poes, Paulus de Boskabouter en ... Eric de Noorman! Zij behoren tot de strip- en tekenhelden van toen, maar er is ook ruim aandacht voor de tegenwoordige, zoals Dora, SpongeBob en Avatar.

Als we na uren genieten weer buitenstaan, beamen we wat er in de tekst van de folder valt te lezen, namelijk dat het een allerleukste museum is.


Voor meer info, zie:

Het Nederlands Stripmuseum


Zie ook:

Jan Kruis in Museum Stad Appingedam


Hans Huisjes plaatjesmaker


Voor meer foto's
: klik hier







© 2010 Trankiel