Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

   FREELANCE FOTOGRAAF

MEIJCO VAN VELZEN
Bij het introduceren van de RUN van Winschoten kwamen we in aanraking met Meijco van Velzen die ons voorzag van onder andere foto's van de winnaars op de 100 km in 2007: Norimi Sakurai en Shinichi Watanabe. Niet alleen werd de door hem verleende medewerking hogelijk door ons op prijs gesteld, maar we raakten ook zeer onder de indruk van zijn werk dat van kwalitatief hoge gehalte is. Tijd dus om nader kennis te maken met deze fotograaf, die op 31 augustus 1957 werd geboren in Winschoten.

Heel benieuwd zijn we wanneer die interesse in fotografie feitelijk is ontstaan.

Meijco vertelt dat hij in zijn kinderjaren reeds een Agfa toestelletje had en hoe die later werd ingeruild voor een echte spiegelreflexcamera, de Minolta x 700, waar hij veel plezier aan beleefde. Toch werd zij eind jaren negentig vervangen door zijn eerste professionele camera, een tweedehands Canon EOS1. En dit zou al spoedig verstrekkende gevolgen hebben.
Meijco: "Als fanatiek schaatsfan maakte ik eind jaren '90 foto's van internationale schaatswedstrijden. Een commerciële nieuwssite nam daarna contact met mij op, waarbij werd aangegeven dat ze bijzonder graag gebruik zouden willen maken van beelden die door mij tijdens sportwedstrijden worden gemaakt.
Je mag dus wel zeggen dat mijn leven als professioneel freelance sportfotograaf in die tijd een aanvang heeft genomen. Al vrij spoedig werd het zo druk dat ik besloot om zelf een bedrijfje in sportfotografie te beginnen."

Ongetwijfeld is er dan ook al wel werk geëxposeerd ...

Meijco beaamt dat en voegt hier verder nog aan toe dat er ook op de wanden van IJsbaan Kardinge, in de stad Groningen, foto's van hem zijn te bewonderen.
Het brengt ons op de vraag of hij zich misschien door een bekende sportfotograaf heeft laten inspireren, maar dat blijkt niet echt het geval te zijn.

Met welk type camera werk je tegenwoordig en wat trekt je in het bijzonder aan in de sportfotografie?

Hij laat weten dat hij nu alleen met de EOS serie van Canon werkt. Er drie body's van bezit, waaronder een full frame camera. Voor negentig procent werkt hij echter met de Canon EOS 1 D Mark IV. Volgens Meijco de Rolls Royce onder de camera's.
Over wat hem zozeer aantrekt in specifiek de sportfotografie, zegt hij dat dit toch vooral de uitdaging is om in luttele seconden actie en emotie vast te leggen. En verder nog: "Je moet op het juiste moment op de juiste plaats staan met voor dat moment ook nog eens de juiste camera-instellingen. En, je kunt geen uren doen over een foto, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij portretfotografie."

Zijn er verder nog problemen in deze tak van fotografie?

Meijco: "Problemen genoeg. Bijvoorbeeld de snelheid, onvoorspelbare bewegingen die sporters kunnen maken dan wel een andere onverwachte beweging die zich voordoet, te weinig licht en ... je kunt het niet nog eens overdoen. Reageren is echt seconden werk!"

Nu we het toch over dit onderwerp hebben. Wat is je reactie als wij zeggen: 'Sport en Groningen' ...

Het antwoord dat komt kon niet duidelijker zijn. Meijco is van mening dat er in onze provincie naast voetbal wel degelijk meer sport bestaat en dat die toch echt iets meer aandacht verdient van de kant van media en politiek.

Zijn er naast de sport nog andere onderwerpen die je als fotograaf aanspreken?

Meijco: "De natuur. Omdat ik beschik over professionele apparatuur maak ik nu ook natuuropnamen. Er zijn echter ook wel degelijk overeenkomsten met de sport aan te wijzen. Zo kun je een actie zoals je die in de natuur kunt tegenkomen wel vergelijken met sport zoals die door ons mensen wordt bedreven. Kijk maar eens naar dit drieluik."

We begrijpen wat hij bedoelt. Werkelijk heel mooi!

 


Op onze vraag of hij behalve met de Japanse deelnemers aan het WK tijdens de RUN van Winschoten, al meer van doen heeft gehad met hun land, antwoordt hij dat er al tien winters lang sprake is van een veelvuldig contact met topschaatsers uit het Land van de Rijzende Zon.
Ja, dat hadden we toch eigenlijk zelf kunnen weten, want per slot van rekening staat alles op z'n mooi vormgegeven website. Opnames die in velerlei vorm door de liefhebber besteld kunnen worden. Hoe is dat idee eigenlijk ontstaan?
Hij zegt hierover: "Behalve dat er veelal door diverse sponsoren en media gebruik wordt gemaakt van mijn werk, is er ook sprake van een nog steeds groeiende interesse aan particuliere zijde. Het laatste begon echter zoveel van mijn tijd in beslag te nemen dat ik besloot om het uit te besteden. De sportfoto's aan Oypo en de door mij gemaakte natuuropnamen aan foto stockbureau KINA."

Blijft er in dit toch al zo drukke bestaan nog tijd over voor hobby's?

Meijco: "Ik loop twee keer per week hard en zit ook regelmatig op de fiets. Daarnaast heb ik mijn hart verpand aan Westerwolde, waarin ook mijn woonplaats Wedde is gelegen. En dit omvat alles: De taal die hier gesproken wordt, de historie van de streek en de natuur die je hier aantreft. Je zou kunnen zeggen dat Groningen voor mij Westerwol  is en andersom."


 

 WESTERWOLDE

  Grenzend aan Duitsland en ten oosten van de veenkoloniën, ligt het schitterende Westerwolde. Ondanks de grote schoonheid ervan bleef dit gebied toch gedurende lange tijd zo goed als onbekend. Een feit waarover men zich nu nog slechts hogelijk kan verbazen. Want wie eenmaal Westerwolde heeft mogen ervaren, zal er vast nog eens naar terug willen keren. Het is dan ook zeer terecht dat het door velen wordt betiteld als wel een van de mooiste gebieden van Groningen.
Qua karakter doet het echter veel meer Drents dan Gronings aan. Iets dat zeker ook voortkomt uit de hier aangetroffen heidevelden en bossen. De door dit toch al zo rijke gebied stromende riviertjes Ruiten Aa en Mussel Aa, noordelijk verenigd in de Westerwoldse Aa, zijn ware pareltjes aan wiens oevers het voor rustzoekers goed toeven is.
In het verre verleden was dit echter wel anders. Zo verhaalt de geschiedenis van levensgevaarlijke moerassen en veilige zandruggen waarop zich destijds mensen vestigden. En ook zijn er verhalen over vaak heftige strijd. Een van de aanleidingen daartoe was dat de stad Groningen de hegemonie over Westerwolde ambieerde. Aan dat voortdurend gevecht om de macht kwam in het jaar 1619 een einde toen Willem den Hove, een Hollander, besloot om zijn heerlijke rechten te verkopen aan de Stad.
 


 


 DE RUN VAN WINSCHOTEN EN JAPANSE ATLETEN

GEVANGEN IN DE LENS VAN MEIJCO VAN VELZEN


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  Voor meer foto's van Meijco van Velzen, klik hier
Voor nog veel meer over Run van Winschoten
, klik hier
Links: Meijco van Velzen in volle actie


Eigen foto's van Japanse atleten


De hier geplaatste foto's werden aan Trankiel beschikbaar gesteld door sportfotograaf Meijco van Velzen - ©
Deze foto's mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

© 2011 Trankiel