Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

Nippon-maru en Kaiwo-maru II

TALL SHIPS BEZOEKEN SHUNAN-CITY

'Onze gedachten gaan terug naar DelfSail'

Er zijn van die momenten waarop gebeurtenissen uit het verleden samenkomen en dan tot een onverwacht resultaat leiden. Dit is er één van.

We keren in gedachten terug naar DelfSail 2003. De tijd waarin wij het voorrecht hadden om het fameuze Hansen Nippon-maru Male Choir uit Yokohama naar Delfzijl te kunnen halen en op dit groots evenement te laten optreden. Het succes bleef niet uit. Zo was er naast de ruime aandacht in de pers, een door TV Noord uitgezonden reportage en een goed beluisterd live optreden in de studio van Radio Noord.
Tevens leidde dit op zich al uniek te noemen bezoek aan de havenstad tot een eerste kennismaking met de muziek van Groningen haar zozeer geliefde troubadour Ede Staal. Met als gevolg dat er een Japanse vertaling kwam van Ede zijn 'Termunterziel'.


Hansen Nippon-maru Male Choir, Yokohama, treedt op tijdens DelfSail 2003.

Waartijdens het koor tevens live optreedt voor zowel Radio als TV Noord.


Zes jaar later slaagde Muziekvereniging Koningin Wilhelmina uit Farmsum er in om het populaire Shunan Children Choir naar DelfSail te halen. Naast de diverse optredens op DelfSail podia, was er
een door velen bezocht concert in de NH Kerk te Farmsum en stalen de in traditionele kledij gestoken kinderen uit Shunan-City de show tijdens de gebruikelijke streetparade.
Eén van de hoogtepunten was ongetwijfeld het in het Nederlands gezongen Wilhelmus, en in onvervalst Gronings: het Grunnens Laid. Vooral dit laatste maakte bij ieder optreden telkens weer de nodige emoties los. Onder het publiek werd er zelfs hier en daar openlijk een traan geplengd.Shunan Children Choir, Shunan City, treedt op tijdens DelfSail 2009.


En dan mochten wij vandaag van Mamoru Sasamura het nieuws vernemen dat op 6 augustus de Nippon-maru, waaraan het koor uit Yokohama is verbonden, in gezelschap van de al even schitterende Kaiwo-maru II naar Shunan-City zal komen. Beide tall ships zullen daar vier dagen lang beeldbepalend zijn in Tokuyama Harbour. Dagen waarin men eveneens een delegatie uit de zusterstad Delfzijl zal verwelkomen.
En ongetwijfeld zal er ook bij die gelegenheid wederom veel worden gezongen, gemusiceerd en gedanst.

Mamoru Sasamura liet Trankiel het onderstaande bericht uit de internetkrant Chûgoku Shimbun Online van 26 april 2010 toekomen.


Nippon-maru en Kaiwo-maru II zullen co-sterren zijn

Twee tall ships die tot de grootste klasse in Japan behoren zullen in elkaars gezelschap Shunan-City's Tokuyama Harbour binnenlopen. De Nippon-maru, 2570 ton, Zwaan van de Pacific, en de Kaiwo-maru II van 2556 ton die liefkozend Lady van de Zee wordt genoemd.
Hiermee zal het de eerste keer zijn dat deze twee schepen, die toebehoren aan het 'National Institute for Sea Training' in Yokohama, samen een haven in het Chûgoku district aan zullen doen.
Beide zullen ze op 6 augustus afmeren aan de Harumi pier in Tokuyama Harbour, waar ze tot aan het vertrek op de tiende ongetwijfeld op veel belangstelling mogen rekenen . Het ligt in de bedoeling dat de bemanning een voorstelling van hun werk ( sail training operation ) zal geven en dat gedurende het verblijf beide schepen toegankelijk zullen zijn voor het publiek.

Nippon-maru op volle zee. De hier geplaatste foto's van deze Japanse tall ships werden Trankiel beschikbaar gesteld door: 'National Institute for Sea Training' - Yokohama, Japan ©

Sinds 1989, het jaar waarin de Kaiwo-maru II werd gebouwd, bezochten deze tall ships gezamenlijk een negental havens in Japan, waaronder die van Kôbe en Nagasaki. Eveneens luisterden ze vorig jaar zij aan zij de festiviteiten rondom het 150-jarig bestaan van de haven van Yokohama op.

De betrokken mensen in Shunan-City hebben het plan opgevat om hiermee iedereen nog enthousiaster te maken voor de viering van het 360-jarig bestaan van de Tokuyama clan ( han ).

Het uitvoerend comité zal spoedig aan de organisatie van het geheel beginnen.DelfSail 2009 waardoor de vrienden uit zusterstad Shunan City werden geïnspireerd!Zie ook: National Institute for Sea Training,Independent Administrative Institution© 2010 Trankiel