Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  


OMMELANDSEREIS DOOR SNEEUWLANDSCHAP

'De wille vaast as stoal'

Koning Winter heeft sinds enige dagen Nederland in zijn greep. Met als een direct gevolg van extreme sneeuwval dat het verkeer grote hinder ondervindt, het openbaar vervoer zo goed als tot stilstand is gekomen en op Schiphol vluchten worden geannuleerd.
Via de radio komt het advies om voor zover mogelijk thuis te blijven. Een waarschuwing die echter aan dovemansoren is gericht waar het de fervente marathonschaatser betreft, want voor hem of haar is een wedstrijd op natuurijs pas echt je ware.

Gebibberd wordt er eveneens op de Grote Markt in Groningen rondom het Glazen Huis van 3FM Serious Request. De dj's Giel Beelen, Gerard Ekdom en Annemieke Schollaardt die zonder te eten zes dagen het geheel de klok rond presenteren, hebben het naar eigen zeggen ook niet echt warm in hun tijdelijk onderkomen. Iets dat in hoofdzaak zal worden veroorzaakt doordat ze al enige dagen zelf niet eten en zich op de been houden met het drinken van vruchtensapjes.
In samenwerking met het Rode Kruis heeft 3FM Serious Request, dit jaar gekozen voor de bestrijding van malaria. Reeds vanaf het moment dat bekend werd gemaakt dat men dit jaar de keuze op de stad Groningen heeft laten vallen, staat de provincie werkelijk bol van acties om geld in te zamelen voor dit doel. Organisator: Peter Velthuis

 Poster Ommelandsereis voor 3FM Serious Request

Zo kreeg de organisatie van het bekende wandelfestijn Tocht om de Noord het idee om op zondag 20 december een Ommelandsereis naar de Stad te organiseren. Of zoals men op de eigen website vermeld: 'Moderne pelgrims op een wel heel bijzondere bedevaart.' Verder lezen we op de informatieve site van Tocht om de Noord dat elk deelnemend dorp vertegenwoordigd zal zijn door teams van 5 tot 10 lopers. Zij zoeken zelf sponsoren die bereid zijn om voor elke afgelegde kilometer een bedrag neer te tellen. Dat kunnen familieleden zijn, dan wel bekenden of verenigingen en bedrijven.
Het vertrekpunt is in ieder deelnemend dorp de kerk en ook onderweg spelen godshuizen een rol van betekenis als plaats waar men zich kan warmen. Dat dit laatste zozeer nodig zou zijn, heeft de organisatie waarschijnlijk toch niet kunnen voorzien. Mede door de vrij stevige wind was het deze zondag bitterkoud!
Zo bar waren de weersomstandigheden dat de Ommelandsereis officieel moest worden afgelast. Maar dan wordt die ene zin in het Grunnens Laid weer eens bewaarheid: Met de wille vaast as stoal zetten de wandelaars zich toch in beweging. Gaat het richting Stad.


Onder de kop 'Superbedrag van wandelende sneeuwpoppen' verhaalt Dagblad van het Noorden van deze barre tocht die een van de deelnemers heeft doen denken aan de Elfstedentocht van '63 en die op de drie dj's in het Glazen Huis een onuitwisbare indruk heeft gemaakt. Hoe terecht dat laatste is blijkt uit het beeld van de vele bikkels die als gepland gezamenlijk op de Grote Markt aankomen en een cheque van maar liefst 66.515 euro bij het Glazen Huis afleveren.
Wij citeren uit de krant: 'EHBO'ers en hoogwaardigheidsbekleders als burgemeester Peter Rehwinkel en commissaris van de koningin Max van den Berg – die de troepen op het laatste stuk zouden begeleiden – blijven thuis, maar de wandelaars zelf weten van geen wijken. Sommigen wandelen vanuit Stadskanaal, anderen komen uit Zevenhuizen, Delfzijl of de kop van Drenthe.
Deelnemers die dichterbij wonen maken – ondanks de Siberische omstandigheden – een lange omweg om het aantal gesponsorde kilometers op te voeren.
Ze zien er, als ze in colonne de Grote Markt opmarcheren, uit als wandelende sneeuwpoppen.
Jan-Wierds Wessels (71) komt wandelend vanuit Loppersum. "Magnifiek sfeertje", is de kernachtige samenvatting van zijn barre tocht.'

Waarom zou een Groninger er ook meer woorden aan besteden... Het spreekt toch voor zichzelf !


Foto's van de winter, december 2009, beschikbaar gesteld door: Johannes Doornbos ©

Zie ook: Tocht om de Noord


© 2009 Trankiel