Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

 RUN VAN WINSCHOTEN BEHOORT TOT INTERNATIONALE TOP

Op zaterdag 10 september 2011 beleeft het z'n 36ste editie

  Met de vlaggenparade zoals die op vrijdagavond plaats zal vinden in het centrum van Winschoten, wordt nogmaals ondubbelzinnig aangetoond tot wat voor hoogte het loopevenement door de jaren heen is gestegen. Tot nu toe hebben zich voor de afstand van 100 kilometer in totaal 269 mannen en 95 vrouwen bij de organisatie aangemeld. Op het spel staat dit jaar zowel de Europese- als ook de Wereldtitel, terwijl er aan de finish ook nog eens een felbegeerde nationale titel op Nederlandse atleten ligt te wachten. Alleen deze grote groep ultralopers vertegenwoordigt reeds een vijfendertig landen uit alle windstreken. Maar naast de wedstrijd op de 100 kilometer, zal er op nog een drietal afstanden worden gestreden om de winst. Alles opgeteld komt het aantal lopers dat dit jaar aan de zesendertigste editie van de RUN van Winschoten deelneemt op 3041.

Om negen uur in de ochtend vindt op de Mr. D.U. Stikkerlaan de start plaats van de wedstrijd voor jongens en meisjes in de leeftijd van 7 tot en met 15 jaar. Nadat zij zijn gefinished, zal om tien uur het startschot voor de honderd kilometer worden gegeven door de grondlegger van de International Association of Ultrarunners ( IAU ), Malcolm Campbell. Een kwartier later gaan de atleten die zich voor de vijftig kilometer hebben gemeld van start. En weer vijftien minuten daarna is het tenslotte de beurt aan de eerste lopers van de tien keer tien kilometer estafette.

 
 
Japans peleton in de aanval op Jose Gonzales

In 1975 boog het toenmalig bestuur van de plaatselijke atletiekvereniging Aquilo het hoofd over de gebrekkige accommodatie en hoe men daar met een in het oog springende actie de nodige aandacht op zou kunnen vestigen. Na rijp beraad kwamen de bestuursleden tot de slotsom dat een wedstrijd over 100 kilometer dit zeker wel zou bewerkstelligen. En dus vertrok er dat jaar nog een delegatie, onder aanvoering van voorzitter Theo de Winter, naar het Zwitserse Biel waar de oudste wedstrijd ter wereld over die afstand zou worden verlopen. Het bestuur was er onmiddellijk voor gewonnen en besloot om, zij het eenmalig, ook in hun Winschoten zo'n tot de verbeelding sprekende wedstrijd te organiseren. Dat zou dan wel onder een flitsende naam moeten. De keuze viel op"RUN". Kort en krachtig, waarmee het ook nog eens prachtig past bij de spreekwoordelijke aard van de Groninger. Als wedstrijddatum werd 25 september 1976 genoteerd.
Op die gedenkwaardige dag kwamen er honderd atleten aan de start van de ultraloop die over een grote ronde ging.
Het werd een doorslaand succes en na afloop wisten de enthousiaste atleten het bestuur ervan te overtuigen dat ze de RUN jaarlijks zouden moeten organiseren. Men nam de uitdaging aan, maar al vrij snel bleek het eenvoudiger gezegd dan gedaan. Na een paar edities werd het een ieder dan ook duidelijk dat dit feitelijk teveel van de kleine atletiekvereniging vergde en werd de organisatie van de wedstrijd overgenomen door de opgerichte Stichting RUN.
Nadat in de eerste drie jaar steeds een grote ronde was gehandhaafd, werd die vervangen door twee rondes van 50 km. Niet lang daarna viel het besluit om er vier rondes van te maken en vervolgens kwamen daar vijf rondes van 20 km voor in de plaats. Maar al deze veranderingen hadden niet het effect zoals dat de organisatie wel degelijk voor ogen had gestaan. Want ondanks dat ze jaren terug een ronduit fantastische start hadden weten te maken, begon het evenement nu steeds minder aan te slaan bij atleten en publiek. In 1990 was de terugval zo groot geworden, dat Aquilo onder leiding van voorzitter Harm Noor de tijd rijp achtte om in te grijpen.

Met de oprichting van Stichting Ultraloop Winschoten ( STUW ) werd dat jaar dan ook een geheel nieuwe weg ingeslagen. Zo besloot de kersverse organisatie om de RUN nog attractiever te maken voor het publiek door in het centrum van Winschoten een spectaculair parcours van 10 km uit te zetten. Hoe juist men het had gezien bleek in het jaar daarop. Het succes had werkelijk niet groter kunnen zijn. Debet daaraan was ongetwijfeld ook de Russische winnaar Konstatin Santalov. Met een tijd van 6.26.10 noteerde hij een nieuwe ‘world best time’, gemeten op een IAAF wegparcours.
In 1992 kreeg men de organisatie het Europees Kampioenschap toegewezen. Het zou de eerste zijn in een reeks van kampioenschappen die nog zouden volgen. En opnieuw kon er in Winschoten een 'world best time' genoteerd worden, want de Belgische atleet Jean-Paul Praet wist de afstand van 100 kilometer te overbruggen in 6.16.41. Een tijd die tot op heden nog altijd als parcoursrecord in de boeken staat vermeld.
Bij de negende editie van de IAU World Challenge in 1995, mocht de Molenstad maar liefst 30.000 toeschouwers verwelkomen. Bij de mannen ging de overwinning naar de Braziliaan Valmir Nunes. Sensationeel was ook de strijd bij de vrouwen, want de uit Amerika afkomstige Ann Trason snelde in 7.00.47 naar een 'world best women's time'. Inmiddels is de snelste wereldtijd bij de vrouwen in het bezit van de uit Japan afkomstige Tomoe Abe: 6.33.11 in Lake Saroma. Daar werd eveneens de snelste wereldtijd bij de mannen gelopen, en wel door haar landgenoot Takahiro Sunada die met 6.13.33 zegevierde.

 
 
Takehiro Matsushita

Naast het creëren van een nieuw parcours, dat al vanaf het begin bij het publiek in de smaak valt, heeft STUW ook nog een drietal afstanden kunnen toevoegen aan de ultraloop. Als eerste werd in 1991 de 10 x 10 kilometer estafette op het programma gezet. Al spoedig gevolgd door de Lutje RUN ( vanaf 2009 1K Runaway ). Verder werd er in de periode 2002 – 2006 ook nog eens gestreden om de marathontitel. Vijf jaar geleden werd de 50 kilometer geïntroduceerd. Een afstand die over het algemeen gezien wordt als opstap naar de 'echte' ultra-afstanden.
Dit alles bleef niet onopgemerkt en de organisatie van dit groots en internationaal sportevenement werd dan ook al enige keren zeer terecht onderscheiden. In deze is het toch wel de in 2007 door de IAU verleende onderscheiding die voor zichzelf spreekt. Toen werd Stichting Ultraloop Winschoten namelijk verrast met de 'Order of Merit van de IAU'. Verleend vanwege de perfecte organisatie van de World Cup en het Europees Kampioenschap.

In dat jaar werd aan de Winschoters namelijk de organisatie toegewezen van zowel de World Cup, als ook de World Masters en het Europees Kampioenschap op de 100 km. Twee van de te vergeven titels gingen naar Japanse atleten. Shinichi Watanabe was met 6.23.21 de winnaar bij de mannen. Bij de vrouwen ging het goud naar Norimi Sakurai die met haar tijd van 7.00.27 ook nog eens een parcoursrecord wist te vestigen. Toch waren zij niet de eerste Japanners die hier tijdens de RUN werden gehuldigd. Die eer komt toe aan Hiromischi Nose, die in 2004 de marathon wist te winnen in een tijd van 2.59.39.

De winnaars in 2007

 
 

 Shinichi Watanabe
 
Norimi Sakurai

Waar het de teamwedstrijd van deze 36ste editie betreft, worden zowel bij de vrouwen als ook bij de mannen de deelnemende atleten uit Japan getipt als favorieten voor de titel. Naar verwacht zullen de mannen vooral concurrentie krijgen van de atleten uit Italië, Rusland en de USA. De Japanse vrouwen hebben waarschijnlijk nog wel het meest te vrezen van sterke teams uit de USA, Rusland en Duitsland.

Maar ook uit eigen land valt zeer goed nieuws te melden. Op dinsdag 23 augustus liet meervoudig Nederlands Kampioen op de marathon Luc Krotwaar de pers weten dat hij zich had gemeld voor de 50 km tijdens de RUN van Winschoten.
Het is al langer bekend dat Krotwaar ambities heeft op de ultra-afstanden en in het bijzonder voor de 100 km. Op dit moment is hij echter nog niet klaar voor het lopen van deze afstand. Het lopen van de halve afstand geeft hem de gelegenheid om ervaring op te doen met de ultra-afstand en de ultrawereld an sich. Hij is dan ook heel duidelijk over het doel dat hij zichzelf heeft gesteld voor 10 september: Ervaring opdoen, lekker lopen en kijken hoe een afstand 'beyond the marathon' voelt.
Samen met hem komt ook Oskar de Kuijer naar de RUN. In 2009 liep Krotwaar de marathon al in 2.26.57 uur en bleef De Kuijer daar in hetzelfde jaar niet ver op achter toen hij de marathon van Amsterdam aflegde in 2.26.57.
Samen met de uit België afkomstige Marc Papanikitas, kunnen Luc Krotwaar en Oskar de Kuyer in Winschoten zorgen voor een mooie wedstrijd, waarbij het verbeteren van het parcoursrecord op de 50 km, met 3.06.35 in 2008 gevestigd door de Russische atleet Andrey Ivanov, wel degelijk een ultieme uitdaging zou kunnen zijn.
 


  De hier geplaatste foto's van de RUN in 2007 werden Trankiel beschikbaar gesteld door Meijco van Velzen

Veel meer foto's vindt u op zijn website: www.http://www.meijco.nl/runwinschoten2007.htm
 


  Voor volledige informatie over de RUN van Winschoten, zie: www.runwinschoten.nl  


Lees alles over Run 2011


© 2011 Trankiel