Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  



HET DRENTS MUSEUM PRESENTEERT

VERSTILDE BEWEGING – EDDY ROOS

Het Drents Museum in Assen presenteert tot en met 24 januari 2010 een grote overzichtstentoonstel-ling van de bekende beeldhouwer, tekenaar, filmmaker en choreograaf Eddy Roos. Met maar liefst 200 tekeningen, 16 grote en ruim 70 kleine bronzen beelden plus ook nog eens een compilatie van 42 dans-films en live uitvoeringen van dans, kan er gesproken worden van een werkelijk opvallende combinatie.


De in 1949 te Amsterdam geboren Roos studeerde aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam onder Paul Grégoire, Cor Hund en Piet Esser en werkte daarna anderhalf jaar lang in Italië in het atelier van de bekende beeldhouwer Giacomo Manzù. Hij behoort tot de 3e generatie van de Groep van de figuratieve abstractie, bekend geworden als De Groep.
De naam Eddy Roos wordt door velen in een adem genoemd met Borg Verhildersum in het Groninger Leens. In de op renaissance- en baroktuinen geïnspireerde tuin bij de uit de 14e eeuw daterende borg bevindt zich een grote collectie van zijn aansprekende bronzen beelden. De eerste werd in 1976 ge-plaatst en de laatste zal naar verwachting in 2013 zijn weg naar de tuin vinden. Met recht spreekt de beeldhouwer dan ook zelf van een waar levenswerk.
Maar ook elders kan men zijn werk bewonderen. Zoals bijvoorbeeld de Luchtdanseres bij het Rotter-damse metrostation Delfshaven, waarbij Roos wederom koos voor mystieke en sensuele elementen die hij ontleent aan de Indiase kunst. Of het zich in de hoofdstad bevindend Spanje Monument dat een eerbetoon is aan oud-Spanjestrijders. Een bijzondere ervaring, zo betitelt Eddy Roos de ontmoetingen die hij hiervoor had met een aantal van de nog levende Nederlanders die in de Spaanse Burgeroorlog in de Internationale Brigades vochten.


Roos werkt volgens het Gulden Snede principe en dat komt in de tuin van Verhildersum eveneens tot uiting. Op wiskundige wijze heeft hij de beelden zo gecomponeerd dat ze samenvallen met de architec-tuur van de tuin.
Als zijn inspiratiebron noemt de kunstenaar de dans en de emotie die daarmee gepaard gaat. Iets dat hem voor het eerst pas echt trof toen hij een voorstelling van het London Living Theatre bijwoonde.
Tijdens deze overzichtstentoonstelling in het Drents Museum kan men eveneens nader kennismaken met de choreograaf en filmer Eddy Roos. In een compilatie van 42 door hem geschoten films neemt hij de bezoeker mee naar zijn wereld van de dans.
Elke zondag tussen 12.00 en 16.00 uur dansen professionele dansers – o.a. Maria Mavridou, Eldridge Labinjo en Paula Duante – een choreografie van Roos, waarbij een interactie ontstaat tussen de getoonde projectie, de dans, de bronzen beelden en de tekeningen. In de herfst- en kerstvakantie zijn de dansers dagelijks te zien.
De choreografie is ontstaan uit een samenwerking tussen Eddy Roos en Robert Pravda die montage en geluid voor zijn rekening heeft genomen. Voor deze tentoonstelling is er gekozen voor het watch out system, waardoor het publiek er in feite middenin staat en allerlei dimensies beleeft.


Roos die zegt een groot bewonderaar te zijn van het werk van Michelangelo, Maillol, Despiau, Donatello en Phidias, woont en werkt afwisselend in zijn studio te Amsterdam en in het onder Uithuizen vallend buurschap Valom in de Emmapolder. Op luttele afstand van de Waddenzee heeft hij daar zijn intrek genomen in de voormalige polderschool uit 1886. Naast zijn atelier heeft hij hier eveneens zijn eigen klein museum waarin de bezoeker kennis kan maken met zijn tekeningen, sculpturen en ... dansfilms.


Foto's:
1.
2.

3.

4.
5.

6.

7.

8.
Detail Portret Sharon
Divina zwevend, 1998- Siberisch krijt op papier, 85 x 100 cm. - Coll: St. Museum Eddy Roos - Foto: Art Revisited
Mens, 2007 - Siberisch krijt op papier, 80 x 73 cm. - Coll: St. Museum Eddy Roos - Foto: Art Revisited
Luchtdanseres, 1986-87 - Brons, hoogte 375 cm. - Coll: RET Rotterdam - Foto: Eddy Roos ©

Twee figuren I, Water, 1992 - Brons, hoogte 190 cm. - Coll: Borg Verhildersum, Leens - Foto: Eddy Roos ©
Twee figuren II, Lucht, 1997 - Brons, 235 x 175 cm. - Coll: Borg Verhildersum, Leens - Foto: Eddy Roos ©
Monument Jipsinghuizen, 1998 - Was, 250 x 250 cm. - Coll: St. Museum Eddy Roos - Foto:
Eddy Roos ©

Voormalige polderschool te Valom - Trankiel ©

Zie voor meer:




Drents Museum

Museum Eddy Roos

Borg Verhildersum

  Zie tevens: Veelbelovende Rachel Dieraert ...






© 2009 Trankiel