Trankiel  Groningen - Japan
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  



DE KLUTEN VAN  BREEBAART  ZEER  GOED  ONTVANGEN

Op ons lijstje staat voor deze zonnige zondagmiddag in oktober galerie en theeschenkerij De Groning-er Kroon. Niet gelegen in stad of dorp, maar te midden van het waarlijk prachtig weidse Groninger polderlandschap dat al een waar kunstwerk in zichzelf is.

Galerie De Groninger Kroon
Komend vanuit Delfzijl slaan we in Woldendorp, na Hotel Wilhelmina, linksaf de Reiderwolderpolder in. Een kaarsrechte, als langs een liniaal getrokken, weg brengt ons vanaf hier naar de zeven kilometer ver-derop gelegen plaats van bestemming. De galerie, waarbij zich eveneens een beeldentuin bevindt, is gelegen pal naast een boerderij en een arbeiders-huisje uit het begin van de vorige eeuw met rondom oude appelbomen, waarvan een aantal het appelras Groninger Kroon draagt en de galerie daarmee haar naam bezorgde.
Hier vormen werk, natuur en kunst een drie-eenheid en daarmee een uitgelezen plek voor een feestelijke gebeurtenis zoals die vandaag zal plaatsvinden: De presentatie van het boek De kluten van Breebaart.

Hard gewerkt is er ongetwijfeld door natuurschilder Erik van Ommen en zijn levenspartner, schrijfster Wilma Brinkhof, die de tekst verzorgde bij de prachtige werken die de kunstenaar maakte tijdens de trektocht van deze opvallende gevederde vriend. Een klein jaar lang volgden ze samen de kluut op zijn weg van broedplaats Breebaartpolder naar zijn overwinter-ingsgebied in het natuurreservaat bij het op het meest zuidelijke puntje van de Algarve in Portugal gelegen Castro Marim.
Bij het tekenen van vogels in hun natuurlijke omgeving maakt Erik van Ommen gebruik van een telescoop. Naar hijzelf zegt: Om er helemaal in te kruipen. Mijn manier om er ook maar iets van te begrijpen. Iets waarin hij, ook gezien de werken die hier in galerie De Groninger Kroon zijn tentoon-gesteld, zeer zeker is geslaagd. Na boeken als De dwergganzen van Anjum en De kiekendieven van 't Oldambt is dit het zoveelste pareltje. Een must voor een ieder die de kunst en natuur liefheeft.


... het zoveelste
pareltje ...

Vandaag overhandigt hij het eerste boek aan een verraste Kim Klaassen Bos die als onderdeel van haar studie Master Forest and Nature Conservation zelf drie maanden lang in het natuurgebied rond-om de Dollard heeft gespeurd naar nesten van kluten om zodoende hun broedsucces te bestuderen.
Zelf zei ze hierover onder meer: Het noordoosten van Groningen is eigenlijk een beetje buitenland. Ik verstond niks van Gronings, dat is een taal op zich. En het landschap was zo open. Heerlijk. Akkers en af en toe een boerderij. Ik heb er drie maanden gewoond, en ging bijna iedere dag naar de Dollard kwelders.

In de dagen voorafgaand aan de eigenlijke presentatie kreeg het werk van Erik van Ommen en Wilma Brinkhof reeds uitgebreid aandacht. Zo verscheen er een artikel in het Dagblad van het Noorden en was de natuurschilder te zien in het RTV Noord programma Groningen Vandaag gepresenteerd door Eva Hulscher.




Voor meer foto's klik hier

Naar artikel Natuurschilder Erik van Ommen, klik hier

Zie ook:




Erik van Ommen

Het Groninger Landschap

De Groninger Kroon



Voor alle afbeeldingen van zijn werk geldt: Copyright Erik van Ommen




 

© 2008 Trankiel