Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

Kikkoman Foods Europe BV

Op woensdag 10 oktober 2007 viert het voltallig personeel van Kikkoman Foods Europe BV te Sappemeer het tienjarig bestaan met een gezamenlijk ontbijt in de kantine. Daarna gaan ze met zijn allen op de foto en wordt er een speciale herinnering uitgereikt aan de medewerkers met een 5 en 10-jarig dienstverband, onder wie manager algemene zaken André Doesburg. De dag wordt besloten met een feestelijk diner.

Wij citeren verder uit het bericht zoals dat de dag voorafgaand aan dit feest verscheen in het Dagblad van het Noorden:

De voorouders van voorzitter en CEO, Yuzaburo Mogi, begonnen ruim 300 jaar geleden met eersteklas, natuurlijk gebrouwen sojasaus. In 1917 richtten de families Mogi en Takanashi het familiebedrijf Kikkoman op. Met wereldwijd rond de 7000 medewerkers opereert de onderneming, in Japan en Oost-Azië licentiehouder van Del Monte, met recht in de Champions League van het bedrijfsleven. De 9 productielocaties staan in Japan, de Verenigde Staten, Singapore, China, Taiwan en Nederland, waar Kikkoman zich in 1997 aan de Vosholen in Sappemeer vestigde.
Sindsdien is het aantal medewerkers verdubbeld tot 50. De productie verdrievoudigde zelfs van 4000 tot inmiddels ruim 11.000 kiloliter per jaar.


In het oude continent neemt de bekendheid van de traditionele Japanse sausproducten gestaag toe. "Kijk in Japan kent werkelijk iedereen Kikkoman", zegt manager algemene zaken André Doesburg. Dr. Chiyuki Kanbe, die bijna 6 jaar managing director van de vestiging te Sappemeer was en het vorig jaar terugkeerde naar zijn geboorteland, voegt in het artikel aan deze woorden van Doesburg toe: "Daar kunnen ze gewoon niet zonder sojasaus die elke dag wordt gebruikt. Het consumptiegebruik in Japan ligt op 8 liter per hoofd van de bevolking per jaar."

Kanbe en Doesburg vertellen dat de naamsbekendheid van Kikkoman in bijvoorbeeld de VS zeer hoog is. "In Nederland groeit die gestaag. We produceren vooral voor industrieel gebruik, dat is hier een grote markt”, weet Doesburg. Hij schat in 10 jaar tijd enkele duizenden bezoekers te hebben verwel-komd. “Lang niet alleen verenigingen van huis- of plattelandsvrouwen, maar ook mensen vanuit het bedrijfsleven en het onderwijs, zoals van de Hanzehogeschool in Groningen en de universiteiten van Leiden en Wageningen."

Aan het eind wordt melding gemaakt van de 3 Kikkoman-uitgangspunten, namelijk:
Het produceren van gezonde en smakelijke voeding;
Het bevorderen van internationale uitwisseling van culinaire culturen;
Maatschappelijk verantwoord ondernemen door milieuvriendelijke productie en sponsoring.
Zo ondersteunt Kikkoman ‘Water over Wolfsbarge’ in het Zuidlaardermeergebied. Dit project van de Stichting Het Groninger Landschap levert door onderzoek een bijdrage aan het herstel van een zo natuurlijk mogelijke beekdal.



Voor meer over: Kikkoman

Zie ook: Abel Tasman Ⅲ

EETBARE HORMONEN

Japanse vrouwen hebben minder overgangsklachten, een betere botdichtheid ( minder osteoporose ) en een aanzienlijk kleinere kans op borstkanker dan wij in het Westen. Een vermoeden is dat dit te maken heeft met het eten van sojaproducten. Ook in het Westen wordt soja vaak aangeraden bij overgangsklachten. Natuurlijke of plantaardige hormonen, ook wel fytohormonen ( fyto betekent plant ) genoemd, hebben een werking die lijkt op die van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Isoflavonen zitten voornamelijk in sojabonen maar ook in mindere mate in hop, peulvruchten en pinda's. Het hoogste gehalte aan isoflavonen wordt aangetroffen in bewerkte ( geroosterde ) sojabonen en tempé. Vanuit een aantal hoeken wordt daarbij ook een kritische kanttekening gemaakt. Aziatische vrouwen eten immers al van jongs af aan sojaproducten, dus de vraag is of de fyto-oestrogene werking voldoende krachtig is als de klachten er al zijn. Misschien heeft de bescherming die Aziatische vrouwen lijken te hebben te maken met een levenslange opbouw. Zo vroeg mogelijk beginnen te eten dus.


( Overgenomen uit DO.DAG 22.05 ( www.dag.nl ) – Rubriek: Gezondheid & psychologie )






© 2008 Trankiel