Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

Het geluid van vallende sneeuw

Herinnering aan Japan

Met dit bijzonder lezenswaardig boek over een jonge vrouw die naar Japan afreist om er als kunstenaar te gaan werken, werd auteur Jannie Regnerus winnaar van de VPRO Bob den Uyl prijs 2007 voor het beste literaire reisboek.

De lezer wordt meegenomen op een reis door een wereld vol van onbekende codes en raadselachtige tegenstrijdigheden.
In het juryrapport staat onder meer te lezen:
Afwisselend verheven en onbedaarlijk komisch. Regnerus betoont zich iemand die uitstekend kan kijken en luisteren en die een heldere, persoonlijke toon weet te treffen.
Uitgeverij Wereldbibliotheek bv Amsterdam –

ISBN 978 90 284 2163 9

In 2001 woonde Jannie Regnerus een jaar in Japan. Ze raakte gefascineerd door dit land en zijn bewoners, die de modernste technologie als vanzelfsprekend omarmen, maar wier dagelijks bestaan tegelijkertijd doordrenkt is van goden, geesten en magische rituelen. Haar Japanse vriendin Etsuko laat haar kennismaken met deze kant van het Japanse leven, die is gebaseerd op het geloof dat alles een ziel heeft, van bomen en rivieren tot brillen en fotocamera's.


Hoofdstuk 5 begint met het verhaal van de beklimming van een berg even buiten Kyoto:

Het bergpad slingert zich steil omhoog. Tussen de bomen ruikt het vaag naar wierook en bij iedere meter voorwaarts wordt die geur intenser. In de verte doemt naast het pad het silhouet op van een man. Instinctief raap ik een afgebroken tak van de grond. Als we hem op vijf meter genaderd zijn, zie ik dat hij geknield zit, de handen devoot gevouwen, en zijn gebed richt tot een dikke boom. Om zijn pantalon schoon te houden rusten zijn knieën op een plastic zak die hij op het natte mos heeft uitgespreid. Beschaamd laat ik de tak uit mijn handen glippen.
Uit de diepe holtes tussen de wortels van de dikke boom kringelt rook op, afkomstig van een handvol wierookpegels. Naast de boom staat een minuscuul tempeltje, een groot uitgevallen vogelhuisje, waarin een verzameling porseleinen vosjes staat opgesteld. De beeldjes zijn hier en daar gebarsten, het ene vosje mist een oor, het andere zijn staart. Tussen de gewonde vosjes liggen offeranden; roestige muntstukken en gebroken sakeflesjes.
Zonder op of om te kijken loopt Etsuko in een rechte lijn verder. Ik volg haar struikelend, achterom kijkend naar de man en zijn boom.Wanneer we op gepaste afstand van het tafereel gekomen zijn, tik ik Etsuko op de rug en vraag haar waarom de man midden in het bos tot porseleinen vosjes bidt. Onze paraplu's haken in elkaar, om boven het lawaai van de regen uit te kunnen komen verheft Etsuko haar stem en zegt dat de vos Inari de god voor goede zaken en welvaart is. Waarschijnlijk is de man een winkelier, die hier in het bos voor een goede omzet komt bidden. Zelfs de grote multinationals hebben een kleine schrijn in hun winkel of boven op het dak van hun kantoor, waar ze de vos Inari met offeranden paaien ...


                                                                             © Jannie Regnerus


Zie ook: Abel Tasman, deel V

Jannie Regnerus


© 2010 Trankiel