Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

                                                        Middeleeuwse panden in de Solwerderstraat

APPINGEDAM BIEDT MEER

Dat het stadje, gelegen aan de boorden van het Damsterdiep, naast het historisch centrum met zijn talrijke eeuwenoude panden nog veel meer heeft te bieden, wordt pas echt duidelijk wanneer men ziet wat er in een jaar tijd zoal aan activiteiten worden ontplooid. Hiermee neemt het een zeer prominente plaats in en trekt het duizenden belangstellenden naar de stad.

Trankiel doet een greep uit een aantal van deze publiekstrekkers en verwijst u voor meer informatie graag naar de betreffende websites.Damsterdag met Papiercorso, 18 september 2010

Dit jaar staat de Damsterdag in het teken van flora en fauna. Het traditionele papiercorso kent dit jaar een veertigtal deelnemers: Verdeeld over dertien corsowagens, kleine praalwagens, skelters, fietsen en loopgroepen.
Na afloop houdt de Horeca Vereniging Appingedam een feest op het plein bij de Nicolaïkerk, waar de corsowagens op de zondag ook nog eens kunnen worden bezichtigd.
Voor nog veel meer foto's van ons corso, klik hier

Zie ook : Papiercorso 2009

Papiercorso 2010De Vliegende Hollander, van 26 augustus tot en met 12 september 2010

Een grote muzikaal theatrale rondvaart door het zeer waterrijk Appingedam, waarbij het publiek nader kennismaakt met de wonderlijke wereld van Max Modderman. De man die naar eigen zeggen ooit een wel heel opzienbarende ontdekking heeft gedaan, namelijk dat Willem Vanderdecken, de kapitein van het legendarisch geworden schip De Vliegende Hollander, feitelijk in Appingedam is geboren. En zo is het niet verwonderlijk dat het reisbureau van de heer Modderman naar het zozeer tot de verbeelding sprekend zeilschip werd vernoemd..
Dit jaar brengt hij ons naar de voormalige strokartonfabriek De Eendracht. Spoedig zal deze volledig tegen de vlakte gaan, maar de heer Max Modderman heeft zo zijn eigen plannen met Appingedam ....

Hoe populair De Vliegende Hollander is geworden, mag blijken uit het feit dat alle kaarten in een mum waren uitverkocht!

Dat wordt dus wachten op wat Max Modderman ons in 2011 heeft te vertellen.

Tijdens deze theatrale rondvaart wordt het varend publiek op verschillende plaatsen verrast. Zoals hier door zangeres Marieke Hoving, die eveneens was te bewonderen in de opera Carmen in Delfzijl.
Foto's beschikbaar gesteld door Nanny ter Wiel


Zie voor meer : http://www.de-vliegendehollander.nl/
Italië weekend – Venezia del Nord, 3 en 4 september 2010

In het verlengde van de bekende Gondelvaart vond in het oude stadscentrum een nieuw evenement plaats: Venezia del Nord. Het straatbeeld werd deze dagen bepaald door het wasgoed dat op Italiaanse wijze aan lijnen boven de nauwe straten hing te drogen; door beeldhouwers, Romeinen, al dan niet wapens dragende maffiosi, muzikanten en ... 'Silvio Berlusconi' ! Men deed zich tegoed aan een goed glas wijn en had oog voor het vrouwelijk schoon. Niet zelden werd dan ook die ene veelzeggende uitroep gehoord: 'Ciao Bella!'
Andere vrouwen, gekleed in schitterende gewaden, verborgen hun schoonheid echter liever achter een Venetiaans masker.

Gondelvaart, 3 september 2010

De zestiende editie kende een recordaantal deelnemers, waaronder maar liefst dertien historische kleine sleepboten, de zogenaamde opduwers. Vanaf enige van de prachtig versierde vaartuigen vermaakten bands het massaal toegestroomd publiek met hun aanstekelijke muzikale klanken.
De veertig toegelaten deelnemers zorgden anderhalf uur lang voor een feeëriek schouwspel.Shantyfestival 'Bie Daip', 25 augustus 2010

Zowel rondom als in in de Nicolaïkerk vond dit inmiddels internationaal bekende festival voor de 10de keer plaats.
Naast de uit eigen land komende vertolkers van shantyliederen, traden er groepen en koren op uit: Engeland, Polen, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Noorwegen.
Als vanouds was de organisatie van het festival ook nu weer in handen van het populaire Armstrong's Patent dat zelf een maand eerder nog een optreden in de Amerikaanse staat Michigan verzorgde.

Zie voor meer : http://www.armstrongspatent.nl/
Coopluyden Markt te Den Damme, 6 augustus 2010

Als in voorgaande jaren stond Appingedam tijdens de Coopluyden Markt geheel in het teken van lang vervlogen tijden. Vervaarlijk ridders, armzalige schooiers en bedelaars bepaalden ook nu weer het straatbeeld.
De middeleeuwen waren teruggekeerd in het met stro bezaaide oude historische centrum. Bij de Nicolaï kerk kon men het zwaard opnemen tegen ridders en voor wie dit al te gevaarlijk vond, was er in de kerk een boekenmarkt. Onderaan dit imponerend bouwwerk bracht een groep muzikanten de oude muziek van weleer ten gehore.
En voor de ware lekkerbekken onder ons waren er gerechten als bruine bonen met spekjes en poffertjes bekleed met suiker en gedipt in boter.

De groep muzikanten op de Coopluydenmarkt 2010


Op de Coopluydenmarkt zorgden de Truwanten met hun optreden voor een passende sfeer. Gestoken in kleding uit die periode, brengen deze enthousiaste muzikanten voornamelijk op blaasinstrumenten middeleeuwse muziek ten gehore. Voor het publiek betekent dit een kennismaking met instrumenten als de alt- en tenorpommer en de schalmei. Maar ook met een kerkorgel in het klein: een portatief. Een historisch type bastrombone: een sacbut. Een strijkinstrument met de naam draailier, en als voorloper van de trompet: een zink.
Het geheel wordt gecompleteerd met trommels en een blokfluit.
Naast muziek en dansen uit de middeleeuwen, staat er op het repertoire van de Truwanten eveneens kerk- en straatmuziek uit de renaissance.Foto's uit 2009Custom Chopperdag, 27 juni 2010

Ook de 13de editie van de Custom Chopperdag in het centrum van Appingedam stond weer bol van de diverse activiteiten, zoals motorverkiezingen, trike rondritten en een motortrial demonstratie. De vele motorrijders die ook nu weer op het evenement waren afgekomen konden hun bikes onder meer stallen op het plein rondom de Nicolaïkerk. Hun berijders mengden zich onder het publiek om samen met hen naar de live optredens te luisteren. Ook was het mogelijk om een tattoo te laten zetten.
Al met al kon gesproken worden van een geslaagde dag en kijkt de organisatie al weer uit naar 2011.Lornah Kiplagat wint met ruime voorsprong in Appingedam

Univé Stadsloop, 26 juni 2010

Ruim 20.000 toeschouwers omzoomden het parcours van de Univé Stadsloop die in de wereld van de wegatletiek een goede naam heeft opgebouwd. Dit dankzij de goed geoliede organisatie die wederom een internationaal deelnemersveld naar de oude Fivelstad wist te halen, met daaronder wereldtoppers als Lornah Kiplagat en Peter Kamais.
Dit atletiekfestijn dat zijn 14de editie beleefde, richt zich echter op meer. Zo is er ruim aandacht voor de jeugd met een heuse peuterloop over 100 meter en een kidsrun over twee afstanden: 500 en 1000 meter. Voor de volwassenen is er de traditionele bedrijvenloop en een prestatieloop over 5 en 10 kilometer.

De Keniaanse Lornah Kiplagat die sinds 1999 voor Nederland uitkomt, maakte de haar toegeschreven favorietenrol volledig waar en liet de voor Kenia uitkomende atlete Caroline Cheptonui Kilel een kleine 22 seconden achter zich. Als derde eindigde Adisalem Shumi uit Ethiopië.
Bij de mannen werd het een volledig Keniaans podium. Als eerste snelde Peter Kamais over de finish en hij werd gevolgd door Eric Ndiema en Wilfred Murgor.
Alhoewel het er tot halverwege nog alle schijn van had dat er een parcoursrecord zou worden gevestigd, verdampte die hoop gedurende de tweede ronde. Met haar eindtijd van 31.53 miste Kiplagat het record uit 2002 op maar dertien seconden.
Peter Kamais kwam met zijn eindtijd van 27.49 slechts vier seconden tekort om het vorig jaar door zijn landgenoot Wilson Kipsang gevestigd record te breken.

Zie voor meer : http://www.univestadsloop.nl/

Voor nog meer foto's, klik hierHippiemarkt, 15 mei 2010

Nadat vorig jaar op initiatief van Imma Mode in de Wijkstraat voor het eerst een heuse hippiemarkt werd georganiseerd, beleefde het dit jaar z'n tweede editie.
Voor velen mag het zoete herinneringen hebben opgeroepen aan die tijd van weleer. Het personeel van de deelnemende winkels werkte daar nog eens volop aan mee door zich in de kleurrijke kleding van die jaren te steken.En voor al die vele mensen die toch in hoofdzaak naar Appingedam komen om te genieten van haar historisch centrum, zijn er de stadsgidsen die hun bezoekers veel aan wetenswaardigheden hebben te vertellen. Daarnaast bestaat er ook nog eens de gelegenheid om via een rondvaart te genieten van al het moois dat er zo ruimschoots voor handen is.


Zie ook: Appingedam

Museum Stad Appingedam

Museum Møhlmann


© 2010 Trankiel