Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

DAMSTERDAG 2009

110de Papiercorso


De geschiedenis van het papiercorso gaat terug naar 6 september 1898, de dag waarop Wilhelmina ( 1880-1962 ) tot Koningin van Nederland werd ge-kroond.
Ter gelegenheid daarvan werden er in vele plaatsen feesten gehouden. Zo ook in Appingedam. In het stadje werd niet slechts uitbundig gevlagd, maar had de bevolking eveneens een kinderfeest, waarbij de gebruikelijke versier-de bogen niet ontbraken, georganiseerd.
De voorloper van het huidige papiercorso.

Elf jaar later, op 18 januari 1908, vestigde strokartonfabriek De Eendracht zich te Appingedam en daarmee onderging het feest een grote verandering. De fabriek besloot namelijk om gratis papier beschikbaar te stellen voor het maken van papieren rozen. En zo verschenen er echt schitterend versierde boerenkarren in de optocht die in die jaren nog op 31 augustus – destijds de jaarlijkse Koninginnedag – werd gehouden.

Het oorspronkelijk kinderfeest groeide zo uit tot de Damsterdag zoals die nog altijd jaarlijks wordt gehouden en die ieder jaar weer een groot publiek op de been brengt.
De organisatie van het geheel is in de vertrouwde handen van de Stichting Damsterdag die uit zes bestuursleden, afkomstig uit alle geledingen van de bevolking,bestaat.
De schitterend met papieren rozen versierde wagens et cetera zijn het resul-taat van noeste arbeid door basisscholen, buurtverenigingen ...


FOTOVERSLAG

Op de eigen site had de Stichting Damsterdag Appingedam reeds aangegeven dat het een feest zou worden. En dat werd het! Onder goede weersomstandigheden genoten duizenden belangstellenden , op sommige plaatsen stond men rijendik, van het papiercorso zoals dat op zaterdag 12 september 2009 voor de 110de keer de straten van het middeleeuws stadje aan het Damsterdiep kleurde.
Dit jaar had men niet gekozen voor een vast thema, maar de deelnemers daarin volledig vrijgelaten. De basisscholen, straat- en wijkverenigingen, ondernemers en particulieren hadden deze vrijheid met beide handen aangegrepen. Resultaat: een prachtige presentatie die terecht gezien mag worden als zijnde van hoog niveau.

 ZIE OOK: Appingedam
   
De Eendracht


© 2009 Trankiel