Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

OPERA CARMEN IN DELFZIJL

Van 17 t/m 25 juni 2010

Met de in juni van dit jaar op het Molenbergplein plaatsvindende uitvoering van George Bizet zijn realistische opera Carmen, toont Delfzijl nogmaals aan te beschikken over zeer veel talent, gekoppeld aan een groot organisatorisch vermogen. Deze unieke coproductie van het spraakmakende gezelschap Opera Spanga en IVAK De Cultuurfabriek bergt dan ook alles in zich om uit te kunnen groeien tot mogelijk het grootste cultuurevenement tot nu toe in de havenstad.

En het belooft werkelijk iets heel bijzonders te worden. Zo zal de opera, onder regie van Corina van Eijk, aangepast worden op Delfzijl en wel op een wijze die in geen enkele zin afbreuk doet aan het oorspronkelijk verhaal. De molen Adam krijgt een rol toebedeeld en het nabijgelegen voormalig postkantoor zal worden omgetoverd tot de sigarettenfabriek die in de opera het plein in Sevilla domineert.

Maar ook rondom zal er veel te genieten zijn. Nu al blijkt zonneklaar dat men op velerlei plaatsen binnen de gemeente zal gaan inspelen op de komst van Carmen
In de omliggende dorpen zullen feesten worden georganiseerd, de middenstand komt met een Carmen feestweek en ook zal de horeca meedeinen op de golven van enthousiasme die de havenstad ongetwijfeld zullen overspoelen.
Eveneens staat reeds vast dat er een businessevenement zal worden georganiseerd en scholen middels projecten volop aandacht zullen besteden aan Carmen in Delfzijl. En als extra kersen op de toch al zo feestelijke taart: een filmfestival, lezingen, exposities en een internationaal korenfestival!
Op de door de organisatie gelanceerde website Carmen in Delfzijl valt te lezen dat het nog nooit eerder is voorgekomen dat een professioneel operagezelschap zijn medewerking verleende aan een dergelijk grootschalig communityproject, mede gestalte gegeven door de vele, vele vrijwilligers die zich inzetten om er een overdonderend succes van te maken. Behalve technici, timmerlieden en schilders, bevinden zich daaronder ook borduursters, koks, verkeersregelaars, kinderoppas en promotiemedewerkers. Tevens is er een verzoek uitgegaan naar de omliggende dorpen om één van de aan het internationaal festival deelnemende koren te adopteren.

En dan te bedenken dat dit alles is ontstaan uit een idee dat opkwam tijdens een busreis van het Duitse Emden naar Delfzijl. Het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble genoot zichtbaar na van de voorstelling die ze in de Duitse havenstad had gegeven en men concludeerde dat het tijd werd om een opera te doen.
De meegereisde directeur Jacqueline Clements liet vervolgens de naam Carmen vallen en gaf daarmee feitelijk de eerste aanzet tot het project waarvan zijzelf een fantastische voortrekker zou worden.

Nu, een anderhalf jaar na die bewuste busreis, is Carmen in Delfzijl al door velen in het hart gesloten. Het belooft dan ook een voorstelling van een kwalitatief hoog gehalte te worden.
De internationaal gelouterde Corina van Eijk, tevens oprichtster van Opera Spanga, tekent voor zowel productie als regie. Met haar filmische en moderne benadering zal Corina er ongetwijfeld in slagen om ook met deze opera indruk te maken op het publiek.

Het orkest, bestaande uit musici van het Fries Jeugd Harmonieorkest uit Leeuwarden, staat onder de uiterst deskundige leiding van niemand minder dan de Amerikaanse dirigent David Levi, die over de hele wereld opera's, musicals, soundtracks, ballet en symfonische werken dirigeert en een bijzondere band heeft opgebouwd met Corina van Eijk.

IVAK Jeugd Vocaal Ensemble - On tour in Italië Jasper Hidding

Met professionals uit Nederland, Portugal en China kan de cast met recht internationaal worden genoemd.
Zij zullen zich bij deze voorstelling van Carmen in Delfzijl mede terzijde laten staan door een aantal veelbelovende jonge zangers en zangeressen, waaronder twee grote talenten vanuit het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble.
Eva Marks zal de rol van Mercédès, één van de vriendinnen van Carmen, vertolken. En Jasper Hidding neemt de rol van Zuniga, de luitenant van Don José, voor zijn rekening.
Eva Marks
Het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble van Nanny ter Wiel vormt de basis van het koor en is voor deze gelegenheid niet alleen aangevuld met oudere niet proffesionele zangers uit de regio, maar ook met bijvoorbeeld een Franse en twee talentvolle Tsjechische tenoren ( 18 en 20 jaar ). Een internationaal koor van topniveau dus!

Delfzijl in Spaanse sferen. Wie zou het willen missen ...


Speeldata:

17 juni – 19 juni – 21 juni – 23 juni – 25 juni 2010

Voor kaarten en aanvullende info, zie: Carmen in Delfzijl

Aangezien de voorbereidingen van alle activiteiten rondom Carmen in Delfzijl tot op heden nog in volle gang zijn, kunnen er hier en daar veranderingen in het programma optreden
CARMEN OP KLOMPEN

Het festival rondom de opera Carmen in Delfzijl gaat op 20 maart in Meedhuizen van start met de familievoorstelling Carmen op Klompen. Met deze voorstelling wil men het publiek in de regio alvast iets laten proeven van de sfeer rondom de opera zoals die van 17 tot en met 25 juni 2010 vijf keer zal worden uitgevoerd op het Molenbergplein in Delfzijl.

Het komisch stuk Carmen op Klompen vertelt het verhaal van lotenverkoopster Ellis die per ongeluk wordt aangezien voor de befaamde operaregisseur Corina van Eijk.
Het publiek wordt daarbij meegevoerd naar de audities van Carmen in Delfzijl, waar de spanning te snijden is. Vriendschap, verwarring, jaloezie en chaos worden afgewisseld met opzwepende aria's uit Georg Bizet zijn opera.

Voor de data van de voorstellingen, zie: Carmen in DelfzijlOOK TSJECHISCH FESTIVAL IN TEKEN VAN CARMEN

Het zeer populaire Hudebni Festival in het Tsjechische Litomysl kiest in navolging van Delfzijl dit jaar voor een groots Carmen evenement. Van 23 tot en met 27 maart 2010 staat het nationale concours van Pedagogische Academies en Gymnasia in Tsjechië in het teken van de opera van Bizet.
Het thema waarvoor werd gekozen nadat het gemengd koor KOS van de Pedagogische Academie te Litomysl in 2009 het noorden van ons land en Duitsland had bezocht. Dit jeugdkoor, dat een speciale vriendschapsband met het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble heeft, wist reeds meerdere concoursen op mondiaal niveau te winnen en behoort daarmee tot de besten in de wereld.

Om de zeer goede samenwerking tussen het Tsjechische korenfestival en het Carmen festival in Delfzijl nogmaals te onderstrepen is IVAK-docente en zangpedagoge Nanny ter Wiel uitgenodigd om zitting te willen nemen in de jury van het in maart plaatsvindend concours. Daarnaast geeft ze twee masterclasses solozang en een workshop met alle deelnemers aan het festival.
Rechts: Nanny ter Wiel
Tennisclub Delfzijl sluit aan bij Carmen in Delfzijl

Met de opvallend gele Carmen vlaggen in de mast, is Tennisclub Delfzijl onderdeel geworden van de activiteiten rondom het operafestival Carmen in Delfzijl. Om Carmen in Delfzijl onder de aandacht te brengen van alle bezoekers uit de wijde omtrek, zullen de vlaggen op het tennispark TCD tot het eind van het festival trots blijven wapperen.

Met deze actie sluit de tennisvereniging ook aan bij de initiatieven om Stichting Pink Ribbon te steunen. Carmen in Delfzijl spant zich in om geld binnen te halen voor dit goede doel. Op hun beurt hebben de tennissers in de kantine collectebussen staan.

Daarnaast gaan twee teams reclame maken tijdens hun thuis en uitwedstrijden in de regio.
De herenteams 35+ en 55+ zullen gehuld in het officiële Carmen in Delfzijl T-shirt hun wedstrijden gaan spelen. Sport en cultuur gaan hand in hand!De cast van Carmen op Klompen  -  Foto Egbert Euser ©

Ook Losdorp al in Spaanse sfeer

Op hun tour door de provincie deed de cast van Carmen op Klompen het Hogeland aan. Niet alleen domineerden de Spaanse kleuren rood en geel dorpshuis De Bongerd in Losdorp, maar ook waren zij prominent aanwezig in de speciaal opgerichte arenapoort.
Dorpsbelangen Losdorp liet zich ook nu weer niet onbetuigd. Voor de plaatselijke jeugd waren er vrijkaarten en aan het slot van de twee avondvoorstellingen bracht men een optreden van het Eerste Grunneger Baaiermer Mannenkoor. Alhoewel de heren een puur Gronings repertoire vertolkten, was er ook hier sprake van ware liefde en passie.Russisch kinderkoor met IVAK Carmen Kinderkoor
in Uithuizermeeden

Op donderdagavond 29 april 2010 trad naast het Russisch kinderkoor Villanella o.l.v. Katerina Belik uit Kaliningrad ook het Carmenkinderkoor van het IVAK o.l.v. Nanny ter Wiel op in de hervormde kerk te Uithuizermeeden. Een optreden dat was georganiseerd in het kader van Carmen in Delfzijl.

Het Russisch kinderkoor zong, gekleed in bij de gelegenheid passende Renaissance kostuums, een breed scala aan liederen, en wisselden deze af met instrumentale intermezzo's op viool en balalaika.
Uit reacties kon worden opgemaakt dat de in de kerk aanwezige toeschouwers zeer genoten van het gebracht programma: de prachtige zang die werd gecombineerd met een grote afwisseling aan muzikale presentaties.
Genieten deed het publiek evenzeer van het IVAK Carmen Kinderkoor. Zij toonden met dit optreden nogmaals aan dat er zeer veel talent in de eigen regio voorhanden is.


Het Carmen Kinderkoor in volle aandacht voor de gasten uit Kaliningrad


Foto's: Nanny ter Wiel

Carmen kom je overal
in Delfzijl tegenExpositie in Molen Adam - DelfzijlVier beeldend kunstenaars volgden de repetities
en maakten hiervan een eigen beeldverslag.

Paula Biemans
Michiel Budel
Marc den Hamer
Hinnie SteenbruggenOPENINGSTIJDEN:

woensdag, zaterdag en zondag

14.00 tot 17.00 uur
 Naar overzicht van alle 'Carmen in Delfzijl' artikelen


Zie ook: IVAK, De Cultuurfabriek

IVAK Jeugd Vocaal Ensemble

Opera Spanga


© 2010 Trankiel