Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  

DELFZIJL - SHUNAN CITY

UITWISSELING 2010

In augustus van dit jaar bezocht een veertiental jongeren uit Delfzijl de Japanse zusterstad Shunan City, gelegen in de prefectuur Yamaguchi. Als voorheen stond ook dit bezoek wederom onder leiding van muziekvereniging 'Koningin Wilhelmina' uit Farmsum, waarmee een groot deel van de jongeren een rechtstreekse binding heeft.
Het gemeentebestuur van Delfzijl liet zich tijdens dit vriendschapsbezoek aan de zusterstad officieel vertegenwoordigen door burgemeester Emme Groot en zijn echtgenote. Gemeentesecretaris Klaas Jan Havinga completeerde deze officiële afvaardiging.

Dankzij de goede relatie die Trankiel nu reeds geruime tijd onderhoudt met de organisatie in Shunan City en de uiterst plezierige samenwerking die daaruit is voortgekomen, kunnen wij nader aandacht besteden aan dit plaatsgevonden bezoek.
Organisatie overtreft verwachtingen

Programma in het teken van cultuur

De organisatie in Shunan City had zich kosten noch moeite bespaard om voor de gasten uit zusterstad Delfzijl een geweldig programma samen te stellen.

Allereerst was er een hartverwarmende ontvangst, waarvan men de presentatie in handen had gegeven van leerlingen van Tokuyama Senior High School: Misaki Funai en Hitomi Nishimura.
Na de toespraken door de burgemeesters, Yukio Shimazu en Emme Groot, was het tijd om wederzijds geschenken uit te wisselen, waarna Johannes Swart werd verzocht om de bezoekers een voor een voor te willen stellen.


Nadat er drankjes waren geserveerd, was de vloer aan het Shunan Children's Choir dat een reprise gaf van het optreden in Delfzijl (2009 ). Iets dat door de gasten bijzonder op prijs werd gesteld.
Tot slot was het tijd voor datgene waarnaar iedereen vol spanning had uitgezien: Het voorstellen van de gastgezinnen aan de jongelui die de komende dagen bij hun zouden verblijven. Na het voorstellen werd er even samen geposeerd voor de fotograaf, zodat dit memorabel moment kon worden vastgelegd.

Indrukwekkend was het door Masaki Ishikawa samengestelde muziekfeest van het Shunan Children's Choir.
Met optredens van de Fukugawa Elementary School Marching Band , onder leiding van docente Saori Hagiwara, en het orkest van Shinnanyo Senior High School dat evenals het Shunan Children's Choir onder leiding staat van Masaki Ishikawa. Sopraan Yumiko Ishikawa, die als zangdocente eveneens is verbonden aan het koor, maakte indruk met haar vertolking van een aantal liederen.
Samen brachten musici en koor het Wilhelmus en het Grunnens Laid ten gehore. Een uniek optreden waaraan maanden van repeteren waren voorafgegaan en dat velen wist te ontroeren.


Ook werd het publiek vergast op een optreden door leden van de Nanyo Taiko Preservation Society die onder leiding van Akifumi Fujimoto de traditionele taiko drums bespelen. En kon er worden genoten van de plaatselijke ritmische vereniging met een uitvoering van Yosakoi, de in het gehele land uiterst populaire dans.

Eén van de hoogtepunten in het programma was ongetwijfeld het gastoptreden van Hansen Nippon-maru Male Choir uit Yokohama. Het koor dat in 2003 door ons naar Delfzijl werd gehaald en daar met veel succes optrad tijdens DelfSail. Met als gevolg een live radio optreden in de studio van RTV Noord, een live optreden voor de televisie en een special dat RTV Noord maakte van het koor in Oosterwijtwerd en vandaar varend en zingend naar Appingedam.
Hier in Shunan City waren de mannen ook nog eens te bewonderen tijdens 'Sail on Shunan' waaraan werd deelgenomen door de zusterschepen Kaiwo-maru en Nippon-maru, het zeilschip waarmee het koor zo nauw is verbonden.


Het Shunan Children's Choir, dat optrad tijdens DelfSail 2009, in één programma met Hansen Nippon-maru Male Choir dat zelf zoveel dierbare herinneringen heeft overgehouden aan het optreden op de voorafgaande editie van dit groots evenement. Het gaf het geheel nog eens extra glans.


Het geheel werd gepresenteerd door Masaki Ishikawa en Yôko Nakamura die de leerlingen ook nog eens een beetje Nederlands had weten te leren.

Op 7 augustus namen de bezoekers uit Delfzijl actief deel aan het jaarlijks plaatsvindend zomerfestival: Sun Festa Shinnanyo.

Het afscheidsfeest, gepresenteerd door Kazuma Kunitugu, Sakuragaoka Senior High School, en Ryoma Aoki van de Taika Junior High School.. Zoals bij het welkom eveneens het geval was, werd aan beide burgemeesters het verzoek gericht om enige woorden te willen spreken. Iets waaraan de heren Groot en Shimazu gaarne voldeden.
Dit deel van het programma werd besloten met het uitbrengen van een toast, waarna iedereen zich te goed kon doen aan de hapjes en drankjes die men had klaargezet.

Terwijl iedereen zich hieraan tegoed deed, het was self-service, kon men genieten van nog een laatste voorstelling. De charmante presentatrices openden dit onderdeel met: 'In de eerste plaats zouden wij iets van onze traditionele Japanse cultuur willen laten zien. Wij hechten daar nog altijd veel waarde aan.
Luistert u alstublieft naar een oud Japans snaarinstrument, de koto. Bespeeld door de 14-jarige Kaori Katayama. Eén van de leden van het koor dat vorig jaar Delfzijl bezocht.'


Dit werd gevolgd door een al even klassieke Japanse dans. Uitgevoerd door de 10-jarige Kazusa Miura , die eveneens deel uitmaakt van het Shunan Children's Choir. Tijdens het bezoek dat het kinderkoor in 2009 bracht aan Delfzijl, wist zij samen met Yuki Tanino het publiek met hun dans op de muziek van Sakura Sakura. te bekoren.

Maar ook de 'martial art' werd niet vergeten. Presentatrice Ryoma Aoki verruilde van kleding en gaf een karatedemonstratie die bij velen goed in de smaak viel.

En dan die allerlaatste toast ..........
' Sail on Shunan' met de tall-ships Nippon-maru en Kaiwo-maru II

Optreden van het Hansen Nippon-maru Male Choir uit Yokohama

Ter gelegenheid van het bezoek dat de afvaardiging uit Delfzijl aan de zusterstad bracht, had men een wel heel speciale verrassing voorbereid. Onder leiding van Hideo Fujii, voorzitter van de Kamer van Koophandel Tokuyama, werd Sail on Shunan georganiseerd. In Tokuyama Harbour kon men genieten van de Nippon-maru en de Kaiwo-maru II, twee schitterende tall-ships die zeker niet op DelfSail zouden misstaan, maar ook werd dit evenement nog eens opgeluisterd met een optreden van het overbekende Hansen Nippon-maru Male Choir uit Yokohama.
Het koor heeft zoveel goede herinneringen overgehouden aan het succesvol optreden op DelfSail 2003, dat werd besloten om hierover een boek uit te brengen. Hierin wordt vanzelfsprekend aandacht besteed aan de optredens zelf, maar tevens is er op de 82 pagina's ruim aandacht voor de uitstapjes die ze in de provincie maakten et cetera. Al met al kan er gesproken worden van een zeer lezenswaardig en rijkelijk geïllustreerd boek.

De onderstaande foto's werden Trankiel beschikbaar gesteld door het Hansen Nippon-maru Male Choir.

Foto 3en 4:

Het optreden op het muziekfeest van het Shunan Children's Choir.

Evenals in Delfzijl het geval was geweest, werd ook hier het lied ' De Mosselman' meegezongen door de aanwezige Nederlanders.

Links:

Het uitgegeven boek.


Zie voor meer:
Hansen Nippon-maru Male Choir treedt op
voor delegatie uit Delfzijl


Tall-Ships bezoeken Shunan-City

Foto's van het muziekfeest

Katsutoshi Osaki


De presentatie was in handen van Masaki Ishikawa en Yôko Nakamura


Het Shunan Children's Choir


Shinnanyo Senior High School Brass Band

Een swingend optreden!

Op de voorgrond: Fukugawa Elementary School Marching Band

Nanyo Taiko Preservation SocietyWorkshop

Burgemeester Emme Groot van Delfzijl spreekt een dankwoord© 2010 Trankiel