Trankiel Groningen - Japan 
Welkom  Terug in de tijd Japanners in Nederland Groningen en Japan Cultuurverschil Japan Groningen  
 ようこそ むかし へ オランダ の 日本人 フローニンゲン と 日本 文化のちがい 日本 フローニンゲン  Van links naar rechts: boze, gewone en verbaasde blik

Robotwoman HRP-4C,
designed by AIST


Foto boven en rechts:
Reporters - F Images ©


De twee onderstaande foto's werden Trankiel beschikbaar gesteld door AIST, Japan ©


Zie ook: AIST

Foto's: Prof. Takanori Shibata

Het zeehondje Paro

Zie ook: Paro naar DelfzichtNederland maakt bij Lentis in Zuidlaren kennis met Paro.
Rechts prof. Takanori Shibata.

Foto:
Kees van de Veen ©

Geplaatst bij artikel in Dagblad van het Noorden - Knuffelrobot Paro steelt de harten, editie van zaterdag 18-04-09

Exoskelet

Voor bijvoorbeeld het zware werk in het ziekenhuis, maar ook in diverse vormen van therapie is de in Japan ontwikkelde exoskelet een ware verlichting.Zie ook:
Cyberdyne Inc.


JAPAN EN TECHNOLOGIE

Wanneer Japan het onderwerp van gesprek is, komt men niet uit onder al die technische hoogstandjes waarmee het land de wereld van tijd tot tijd weet te verbazen. Hierin spelen robots niet zelden een rol van betekenis, want als geen ander heeft de Japanner het nut ervan ingezien. Binnen de maatschappij, sowieso al zozeer verschillend aan wat wij westerlingen gewend zijn, neemt de robot een steeds grotere plaats in. Naast het gebruik ervan binnen de industrie, worden deze mechanische vrienden op steeds meer plaatsen ingezet.
Het gebruik van robotica binnen de gezondheidszorg is zeer succesvol gebleken en daardoor uitgegroeid tot één van de meest aansprekende ontwikkelingen op dit gebied. Dat men hiervoor eveneens in de rest van de wereld belangstelling koestert, wordt duidelijk door het succes dat het bedrijf Intelligent System Co., Ltd. heeft weten te boeken met het zeehondje Paro, dat recentelijk nog werd aangeschaft door het Delfzicht Ziekenhuis te Delfzijl, waar het werd ingezet op de kinderafdeling.
Maar ook worden robots op een veel luchtiger wijze geïntroduceerd. Wie herinnert zich niet HRP-4C, de 'mannequin' die de andere modellen op de catwalk vergezelde tijdens de Japan Fashion Week in Tokio. Of de robot die als een volleerd ambtenaar van de burgerlijke stand onlangs nog een huwelijk voltrok.
Een voortschrijdende technologische ontwikkeling die enerzijds zeer tot de verbeelding spreekt, maar anderzijds ook nogal eens verwondering oproept.
Het laatste was zeker het geval bij het lezen van het onderstaande ANP persbericht, zoals Trankiel dat op 11 november 2010 ter publicatie mocht ontvangen.


JAPAN ZET ROBOT OP HET TONEEL

TOKIO (ANP/RTR) - Een vrouw met bruine ogen en bruin haar is op het toneel-podium in de Japanse hoofdstad Tokyo gedebuteerd. Haar stem was kalm, maar ze bewoog zich wat stijfjes. Dat kwam niet omdat ze plankenkoorts had. Het was omdat Geminoid F. een androïde is, een robotmens.

Het toneelstuk Sayonara, oftewel 'tot ziens' in het Japans, bij een kunstfestival in Tokio gaat over de ongebruikelijke samenwerking tussen mens en robot. ,,Niet dat een robot mensen vervangt op het podium, maar er is een nieuw type toneelacteur ontstaan'', zei regisseur Oriza Hirata. Het stuk gaat over een meisje dat aan een dodelijke ziekte lijdt. Haar ouders nemen een androïde om voor haar te zorgen en gaan dan weg. De robot voert gesprekken en leest gedichten voor. Haar ogen knipperen en haar borstkas gaat op en neer, alsof ze ademt.
De robot is gemaakt door Hiroshi Ishiguro, een beroemde ontwerper van de Osaka Universiteit. Hij stelt een simpel exemplaar ter beschikking, met slechts twaalf motoren. Ishiguro: "Androïden kunnen erg op menselijke acteurs lijken. We kunnen zelfs een superieure acteur maken, met technieken zoals staren en bewegen.''
Desondanks zei de tegenspeelster van de robot dat het voelt alsof ze solo speelt. "Er is wat afstand'', zei de Amerikaanse actrice Bryerly Long. "De robot heeft een stem, maar er is geen menselijke aanwezig-heid''.
Het publiek had ook wat twijfels. ,"Het lijkt op een robot die een robot speelt'', schamperde toeschouwster Chihiro Aikawa (28) na afloop. Toch hebben inmiddels ruim zeshonderd mensen een kaartje gekocht voor het toneelstuk, tot grote tevredenheid van de regisseur.


(c) ANP 2010 alle rechten voorbehouden


© 2010 Trankiel